Ciasteczka owsiane z orzechami i żurawiną

Są tak kruche, pachnące orzechami i smaczne, że dosłownie uzależniają:)

Tylko kilka chwil w kuchni i jest miło:) miło i to nie tylko do kawy czy szklanki mleka – polecam i życzę smacznego 🙂

Składniki:

  • 100 g mąki
  • 100 g tartych orzechów włoskich
  • 50 g płatków osianych, np. górskich
  • 100 g drobnego cukru
  • 110 g masła
  • 80 g suszonej żurawiny (zamiennie mogą być rodzynki, suszone figi, wiśnie, morele, pokrojone w kostkę)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zainspirowana przepisem Ani Starmach z lekką modyfikacją podjęłam się przygotowywania ciasteczek i słodkiego pieczenia.

Oto co będziemy robić:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190C.
  2. Jajko roztrzepujemy widelcem, masło rozpuszczamy, lekko wystudzamy.
  3. W misce mieszamy wszystkie suche składniki (oprócz żurawiny), dodajemy masło i jajko, mieszamy dobrze, wrzucamy żurawinę.
  4. Robimy dłońmi nieduże kulki i układając na papierze do pieczenia lekko spłaszczamy na kształt ciasteczka. Zachowajmy odstęp, bo urosną. Pieczemy 15 minut na środkowej półce piekarnika grzanie góra-dół (bez termoobiegu). Czas może się różnić w zależności od piekarnika, na pewno po wyglądzie i zapachu poznacie, że są już gotowe. Na początku będą miękkie, potem stwardnieją gdy wystygną.
  5. Przechowywane szczelnie w słoiku zachowają świeżość do tygodnia.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.