Ciasteczka owsiane z pestkami dyni

Ekspresowe ciasteczka owsiane z pestkami dyni – szybkie, smaczne, domowe, chrupiące. Jeśli nie macie pomysłu na płatki owsiane to zapraszam na ciasteczka owsiane. Dodatkiem są pestki dyni, można wrzucić pestki słonecznika lub posiekane orzechy. Przechowujcie je w szczelnie zamkniętym pojemniku a nacieszycie się nimi przez kilka dni – polecam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 100 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki pestek dyni lub mieszanych ziaren, np. z dodatkiem słonecznika

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypuję suche składniki. Masło roztapiam, lekko studzę. Wlewam do suchych składników, dodaję jajka, mieszam szybko łyżką.

Gotową masę odstawiam na pół godziny.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia, z ciasta formuję kulki, układam na papierze i lekko spłaszczam dłonią. Piekę ok. 15 minut do złotego koloru. Ciasteczka rozpłaszczają się, więc warto zostawić miedzy nimi odstęp.

Ciastka studzę i przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ciasteczka owsiane z pestkami dyni gotowe 🙂

Smacznego!

Przepis: tutaj.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *