Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami bez mąki

Szybkie, proste w wykonaniu ciasteczka. Bardzo ładnie się prezentują, są bardzo zdrowe, pysznie smakują.
Smakują naturalną słodyczą owoców – bez dodatku mąki, jajek, cukru (jest tylko ten naturalny owocowy). Czemu się tak trzymają? Wystarczy banan i wszystko trzyma się mocno razem:) Jedno ciacho, dobra kawa i miły dzień przed nami:)

Tak jak szybko je przygotowujesz tak szybko znikają ze stołu. Po prostu ciasteczka owsiane fit. Ja po takim jednym ciastku jestem słodko zaspokojona na przynajmniej miesiąc. Więc zawsze szukam kogoś do towarzystwa w tym przyjemnym zdrowo-słodkim “pałaszowaniu”.

Smacznego i tyle 🙂

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych, np. górskich
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 suszonych fig
  • 50 g suszonych owoców – użyłam gotowej mieszanki: jagód, rodzynek, wiśni (można kupić np. w Tesco)
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych (opcjonalnie, jeśli nie macie możecie pominąć ten krok)
  • 1 banan

Sposób przygotowania:

Morele i figi pokrój w kosteczkę. Banana rozgnieć widelcem albo zblenduj (lepiej rozgnieść widelcem, po co potem tyle niepotrzebnego zmywania?:) widelec w zupełności wystarczy.

W misce połącz ze sobą wszystkie składniki, dodaj banana, dobrze wymieszaj łyżką, potem dłońmi.

Piekarnik rozgrzej do temp. 180C. Ciasteczka formuj ręką w kulki, potem lekko spłaszcz na kształt ciasteczka i układaj z odstępem od siebie na papierze do pieczenia.

Piecz 10 – 12 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu z programem grzanie góra-dół.

Jeśli masz towarzystwo lub dasz radę zjedz od razu, jeśli nie przechowuj je w szczelnym pojemniku do tygodnia czasu. Smacznego słodkiego! 🙂

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.