Ciasteczka owsiane

Bakalie i orzechy świetnie zaspokajają głód, a te ciasteczka idealnie pasują do kawy lub do ulubionej herbaty w ciągu dnia.

Wykonanie: proste i szybkie. Najdłużej czeka się gdy się pieką, ale zapach wynagradza wszystko, można (i warto!) chwilę poczekać:)

Zapach cynamonu, wiórków kokosowych, bakalii…obłędny! Zdrowo, domowo, prosto. Ciasteczka po kilku dniach, po około dwóch stwardnieją, na początku są miękkie.

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych, użyłam górskich
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki suszonych moreli pokrojonych w kosteczkę
  • 0,5 szklanki nerkowców pokruszonych (użyłam do tego dużego noża)
  • 1 łyżeczka białego cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru

Przygotowanie w kilku krokach:

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki w misce (jakie to proste:) – najpierw mieszamy wszystkie składniki suche, potem dodajemy mokre (miód, mleko, jaja) wymieszane ze sobą wcześniej.

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180C.

Masę ciasteczkową nakładaj do papierowych papilotek do muffinek, po około 1,5 łyżki masy na każdą foremkę, lekko ugnieć brzuszkiem łyżki, by masa była równa.

Piecz w temp. 180C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez 15 minut.

Gotowym ciasteczkom pozwól w spokoju wystygnąć.

Smacznego dobrego ciasteczkowego! 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.