Ciasteczka w piegi

Kruche i maślane ciasteczka w piegi to super mini wypiek na każdą okazję. Ciasteczka są niezwykle kruche i pyszne, do tego proste w przygotowaniu, z kilku podstawowych i łatwo dostępnych składników. Ciasteczka w piegi nadają się na wszelakie okazje rodzinne, kinderbale.. To ciasteczka, które uwielbiają dzieci. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasteczka maślane w piegi.

Jeśli lubisz mini wypieki polecam Ci moje sprawdzone przepisy na ciasteczka z nerkowcami oraz rogaliki z 3 składników.

Ciasteczka w piegi


SKŁADNIKI:

  • 300 g mąki pszennej – dwie niepełne szklanki
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo: kolorowe lentilki, draże.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsyp 1/3 szklanki cukru oraz trzy pełne łyżki cukru z wanilią, dodaj 150 g miękkiego masła.

Całość utrzyj mikserem przez pięć minut na gładką masę. Gdy masa się połączy wbij całe jajko.

Mąkę wsyp do miski. Do mąki dodaj czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszaj.

Następnie do masy jajecznej z masłem stopniowo dodawaj przesianą mąkę. Przy użyciu miksera połącz ze sobą wszystkie składniki. Gdy powstanie kruszonka wyłącz mikser i wymieszaj szybko składniki ręką.

Z ciasta utwórz kulę i owiń ją w folię spożywczą.

Kulę ciasta wstaw na 5 minut do zamrażarki.

Po 5 minutach wyjmij kulę ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego.

Do ozdobienia moich ciasteczek wybrałam kolorowe draże (lentilki).

Każdą kulkę układaj na formie z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczaj i delikatnie powtykaj po cztery kolorowe drażetki.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Ciasteczka w piegi wstaw na środkową półkę piekarnika i piecz około 15 minut do zarumienienia. Podczas pieczenia pierwszej tury szykuj kolejną, ostatnią partię ciasteczek. Gdy wyjmiesz pierwszą partię ciasteczek, od razu włóż blaszkę z kolejnymi ciastkami. Piecz podobnie.

Upieczone ciasteczka wystudź na kratce lub na płaskim talerzu.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Ciasteczka w piegi”

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *