Błyskawiczny i chrupiący mini wypiek, który skusi niejednego smakosza! A to dlatego, że ciasteczka: są niebywale szybkie i proste w wykonaniu, ze składników łatwo dostępnych, smakują wszystkim, jest na nie kilkanaście możliwości. Do ciasteczek można dodać dowolny dżem, konfiturę, powidła, twaróg z cukrem waniliowym lub ulubioną marmoladę smakową. Polecam do popołudniowej kawy, przy dobrym towarzystwie, do celebracji chwil i zabawnych rozmów 😉 Ciastka są pyszne, wręcz uzależniają, cieszą oko i podniebienie. Wystudzone posypcie cukrem pudrem.
Ciasteczka z marmoladą
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kilka łyżeczek marmolady, u mnie wieloowocowa o smaku różanym
- 1 małe jajko
- do posypania cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
Jajko roztrzepuję widelcem w szklance.
Ciasto rozkładam na blacie kuchennym, kroję na równej wielkości kwadraty.
Na każdy kwadrat układam łyżeczkę marmolady, zwijam ku sobie 2 przeciwległe rogi, zlepiam dobrze. Ciastka smaruję dokładnie roztrzepanym jajkiem (łączenie rogów, wierzch ciasta oraz wystające środki ciastek).
Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Ciasteczka układam na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (wychodzą dwie blaszki). Piekę ok. 12-17 minut do ładnego, złotego koloru.
Wystudzone posypuję cukrem pudrem.
Smacznego 😉
uwielbiam takie ciasteczka:)
Domowe są najlepsze 🙂