Drożdżówki francuskie z jagodami

Najlepsze i najprostsze ciastka, które można dowolnie faszerować – na słodko, nawet wytrawnie (jako szybkie paszteciki z kapustą i grzybami w kruszonce;)

Na słodko pasują takie nadzienia jak: owoce, marmolady, dżemy, konfitury, słodki twaróg z rodzynkami lub żurawiną, ciastka cukrowe obtoczone w brązowym cukrze. Można przed pieczeniem posypać cukrem, kruszonką, gotowe polać czekoladą, lukrem. Kształty, oprócz klasycznych kwadratów, rożków to ślimaczki, rolady, skośne zawijasy, kształtem przypominające faworki lub wymyślne muszelki. Taka słodycz nie kosztuje wiele czasu gdy skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego. Niespodziewani goście nie muszą czekać na poczęstunek!

Dziś kwadratowe chrupiące ciastka francuskie wypełnione dżemem jagodowym z domowej spiżarni posypane delikatnie cukrem waniliowym i trzcinowym. Gorące wspaniałe! Gdy ochłoną smakują równie dobrze, do kawy, herbaty, kakao, na drugie śniadanie czy popołudniowy deser.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • dżem jagodowy
  • 1 małe jajko
  • cukier trzcinowy – niewielka ilość
  • cukier waniliowy – niewielka ilość

Przygotowanie:

  • Rozkładam płat ciasta francuskiego, kroję na kilka kwadratów/prostokątów.
  • Na każdy nakładam po łyżce dżemu, posypuję niewielką ilością cukru trzcinowego.
  • Zawijam na pół sklejając brzegi, pomaga mi w tym widelec którym ugniatam dokładnie brzegi.
  • Gotowe ciastka smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję cukrem waniliowym.
  • Piekę w temp. 170 C grzaniem góra-dół (bez termoobiegu) przez 16-20 minut aż ciastka nabiorą ładnego rumianego koloru.
  • Prawda, że łatwe? 🙂 Gotowe! Smakują na ciepło i na zimno, smakujcie!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.