Kolejna porcja przepisów imprezowych, dziś szczególnie myślę o wieczorze Sylwestrowym. Chrupiące i ładnie podane mini porcje “czegoś” zawsze się sprawdzają, na jeden kęs. Przekąska na ciepło lub zimno jak kto woli.
Z ciasta francuskiego można przygotować tysiące fantazyjnych przekąsek. Z różnymi farszami, jak np. rozmaitymi serami, wędlinami, mięsem, warzywami, sosami, nawet w wersjach na słodko. Takie mini porcje francuskich babeczek ze śmietankowym kremem z karmelizowanymi owocami, do kawy. Wspaniałe!
Lubię przygotowywać ruloniki, ślimaczki, palmiery, krążki, roladki, tartaletki, ciasteczka kwadratowe, okrągłe czy trójkąciki z ciasta francuskiego, nawet szybkie grissini z makiem czy gruboziarnistą solą. Ciasto francuskie sprawdza się naprawdę kulinarnie, jest wygodne, inspiruje do tworzenia. Kiedy myślę o imprezie myślę też o różnych kolorowych przekąskach z ciasta francuskiego, zawsze znikają do końca. I o to chodzi 😉
Smacznego 😉
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- kilka kaparów z zalewy, mogą być całe lub przekrojone na pół
- 3-4 suszone pomidory z zalewy w oleju
- tarty żółty ser
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- suszone przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz, ostra papryka
- oliwa
Przygotowanie:
Pomidorki kroję w cienkie plasterki, pomidory suszone kroję w kosteczkę.
Ciasto francuskie układam na blacie, kroję na nieduże kwadraty. Na każdym układam porcje tartego sera, po dwa kapary, kilka kosteczek suszonych pomidorów i po dwa / jednym plastrze pomidorka.
Wszystkie ciastka doprawiam, polewam kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Piekę ułożone na papierze do pieczenia przez 20 minut w temp. 180 C grzaniem góra-dół bez termoobiegu.