Ciastka francuskie z twarogiem

Dziś jedna z ulubionych szybkich deserów lub przekąsek na słodko – mini wypiek, ślimaczki z ciasta francuskiego z twarogiem i dżemem. Znikają tak szybko.. Można przed zapiekaniem posmarować je jajkiem, wtedy posypać grubym cukrem, cukrem z wanilią, sezamem, makiem czy kruszonką. Proste w przygotowaniu, można mrozić, dowolnie faszerować, są pyszne!

Ciastka francuskie z twarogiem

SKŁADNIKI:

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżeczki dżemu, u mnie truskawkowy
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam widelcem rozgniatając twaróg, śmietanę i dżem.

Ciasto rozkładam na blacie. Smaruję równo farszem. Zwijam wzdłuż jak roladę, kroję na 10 plastrów. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można w pionie, można je położyć jak krążki.

Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st C. grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Piekę 20 minut. Wystudzone posypuję cukrem pudrem. Smacznego 😉

Jedna odpowiedź do “Ciastka francuskie z twarogiem”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.