CIASTKA SEROWE Z 3 SKŁADNIKÓW

Jeśli nie masz czasu na wyszukane przepisy na słodkości to polecam Ci niezwykle prosty przepis na ciasteczka z 3 składników – w równych proporcjach. Oprószone cukrem smakują obłędnie! Delikatne i chrupiące, przypominające w smaku i strukturze ciasto francuskie (podczas pieczenia tworzą się charakterystyczne chrupiące warstwy). Polecam Ci ciasteczka serowe z 3 składników, które osłodzą każde popołudnie. Idealnie komponują się z kawą, dobrym kakao czy aromatyczną herbatą.

Jeśli chcesz dodać ciastkom dodatkowej słodyczy możesz przełożyć je np. marmoladą.

Ciastka serowe z 3 składników


SKŁADNIKI:

  • 250 g przesianej mąki
  • 250 masła
  • 250 twarogu półtłustego

Uwagi do przepisu:

Mąkę przesiewam, twaróg mam w temp. pokojowej.
Masło wyjmuję prosto z lodówki, siekam nożem na małe kawałeczki.
Wystudzone ciasteczka oprószam cukrem pudrem.
Jeśli chcecie możecie do ciasta dodać łyżeczkę cukru pudru, jednak nie jest to konieczne.


PRZYGOTOWANIE:

W większej misce (tak, by wygodnie się mieszało) mieszam mąkę z rozdrobnionym widelcem twarogiem i zimnymi kawałkami masła, siekam wszystkie składniki nożem. Gdy powstanie kruszonka szybko zagniatam rękoma na gładkie ciasto, tworzę kulę i owijam w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto dzielę na trzy części.

Po kolei każdą z nich rozwałkowuję na podsypaną mąką stolnicy lub blacie, wycinam dowolne kształty, układam w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciastka piekę partiami na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut, do ładnego złotego koloru.

Wystudzone oprószam cukrem pudrem. Smacznego 🙂


Inspiracja: CzaryGary.

18 odpowiedzi do “CIASTKA SEROWE Z 3 SKŁADNIKÓW”

  1. Zrobiłam i potwierdzam, że są bardzo łatwe w zrobieniu i bardzo smaczne:)
    Dziękuję za przepis który zapisuje na stale:)
    Pozdrawiam raz jeszcze
    Aneta

  2. Dziękuję za odpowiedź:) zrobiłam, przepis zapisany:) pyszne są. I dużo ich wyszło. Mniamnuśkie😋😋😋

  3. te ciasteczka są przepyszne! przy tak banalnym składzie i wykonaniu może je zrobić naprawdę każdy. Po prostu pychota!

  4. Czy twaróg mogłabym zastąpić np. serkiem śmietankowym typu philadelphia. Mieszkam za granicą i tu typowy twaróg niestety jest nie do zdobycia 🙄

    1. Nie próbowałam z zamiennikami, ciężko stwierdzić.
      Myślę o konsystencji ciasta.. można spróbować z serkiem tego typu lub ricottą, pamiętając by w razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto na końcu ma być ładnie elastyczne.
      Powodzenia 😉👌

    1. U mnie zawinięte szczelnie w pojemniku poleżały max 3 dni. Wychodzi ich sporo, ale zapewniam że szybko znikają..😉😋
      Każdego dnia też tracą na swojej chrupkości. Można nadmiar zamrozić:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.