Ciastka serowe z 3 składników

Proste ciasteczka z dodatkiem twarogu, które wykonasz w chwilę, przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Przepis na ciasto jest idealny, formuje się z łatwością, do wykonania przez każdego, nawet początkującego kucharza. Jeśli nie masz czasu na wyszukane przepisy na słodkości to polecam Ci niezwykle prosty przepis na ciasteczka z 3 składników – w równych proporcjach. Oprószone cukrem smakują obłędnie! Delikatne i chrupiące, przypominające w smaku i strukturze ciasto francuskie (podczas pieczenia tworzą się też charakterystyczne chrupiące warstwy). Pyszne ciasteczka serowe z 3 składników, które osłodzą każde popołudnie. Idealnie komponują się z kawą, dobrym kakao czy aromatyczną herbatą.

Jeśli chcesz dodać ciastkom dodatkowej słodyczy możesz przełożyć je np. marmoladą lub kremem typu nutella.

Ciastka serowe z 3 składników


SKŁADNIKI:

  • 250 g przesianej mąki
  • 250 masła
  • 250 twarogu półtłustego

Uwagi do przepisu:

Mąkę przesiewam, twaróg mam w temp. pokojowej.
Masło wyjmuję prosto z lodówki, siekam nożem na małe kawałeczki.
Wystudzone ciasteczka oprószam cukrem pudrem.
Jeśli chcecie możecie do ciasta dodać łyżeczkę cukru pudru, jednak nie jest to konieczne.


PRZYGOTOWANIE:

W większej misce (tak, by wygodnie się mieszało) łączę przesianą mąkę z rozdrobnionym widelcem twarogiem i zimnymi kawałkami masła, siekam wszystkie składniki nożem. Gdy powstanie kruszonka szybko zagniatam rękoma gładkie ciasto, tworzę kulę i owijam w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto dzielę na trzy części.

Po kolei każdą z nich rozwałkowuję na podsypaną mąką stolnicy lub blacie, wycinam dowolne kształty, układam w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciastka piekę partiami na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut, do ładnego złotego koloru.

Wystudzone oprószam cukrem pudrem. Jeśli lubisz, możesz je delikatnie polać niewielką ilością polewy czekoladowej.

Smacznego.

19 odpowiedzi do “Ciastka serowe z 3 składników”

  1. Zrobiłam i potwierdzam, że są bardzo łatwe w zrobieniu i bardzo smaczne:)
    Dziękuję za przepis który zapisuje na stale:)
    Pozdrawiam raz jeszcze
    Aneta

  2. Dzień dobry Pani Aniu. Mam pytanie czy mogę zamiast masła dac margarynę?
    Dziękuję za szybka odp.

  3. Dziękuję za odpowiedź:) zrobiłam, przepis zapisany:) pyszne są. I dużo ich wyszło. Mniamnuśkie😋😋😋

    1. Bardzo się cieszę, że przepis się udał, warto powtarzać:-) Skradły i moje serce 🙂

  4. te ciasteczka są przepyszne! przy tak banalnym składzie i wykonaniu może je zrobić naprawdę każdy. Po prostu pychota!

  5. Czy twaróg mogłabym zastąpić np. serkiem śmietankowym typu philadelphia. Mieszkam za granicą i tu typowy twaróg niestety jest nie do zdobycia 🙄

    1. Nie próbowałam z zamiennikami, ciężko stwierdzić.
      Myślę o konsystencji ciasta.. można spróbować z serkiem tego typu lub ricottą, pamiętając by w razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto na końcu ma być ładnie elastyczne.
      Powodzenia 😉👌

    1. U mnie zawinięte szczelnie w pojemniku poleżały max 3 dni. Wychodzi ich sporo, ale zapewniam że szybko znikają..😉😋
      Każdego dnia też tracą na swojej chrupkości. Można nadmiar zamrozić:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.