Proste ciasteczka z dodatkiem twarogu, które wykonasz w chwilę, przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Przepis na ciasto jest idealny, formuje się z łatwością, do wykonania przez każdego, nawet początkującego kucharza. Jeśli nie masz czasu na wyszukane przepisy na słodkości to polecam Ci niezwykle prosty przepis na ciasteczka z 3 składników – w równych proporcjach. Oprószone cukrem smakują obłędnie! Delikatne i chrupiące, przypominające w smaku i strukturze ciasto francuskie (podczas pieczenia tworzą się też charakterystyczne chrupiące warstwy). Pyszne ciasteczka serowe z 3 składników, które osłodzą każde popołudnie. Idealnie komponują się z kawą, dobrym kakao czy aromatyczną herbatą.
Jeśli chcesz dodać ciastkom dodatkowej słodyczy możesz przełożyć je np. marmoladą lub kremem typu nutella.
Ciastka serowe z 3 składników
SKŁADNIKI:
- 250 g przesianej mąki
- 250 masła
- 250 twarogu półtłustego
Uwagi do przepisu:
Mąkę przesiewam, twaróg mam w temp. pokojowej.
Masło wyjmuję prosto z lodówki, siekam nożem na małe kawałeczki.
Wystudzone ciasteczka oprószam cukrem pudrem.
Jeśli chcecie możecie do ciasta dodać łyżeczkę cukru pudru, jednak nie jest to konieczne.
PRZYGOTOWANIE:
W większej misce (tak, by wygodnie się mieszało) łączę przesianą mąkę z rozdrobnionym widelcem twarogiem i zimnymi kawałkami masła, siekam wszystkie składniki nożem. Gdy powstanie kruszonka szybko zagniatam rękoma gładkie ciasto, tworzę kulę i owijam w folię spożywczą. Wkładam do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielę na trzy części.
Po kolei każdą z nich rozwałkowuję na podsypaną mąką stolnicy lub blacie, wycinam dowolne kształty, układam w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciastka piekę partiami na środkowej półce piekarnika przez ok. 20 minut, do ładnego złotego koloru.
Wystudzone oprószam cukrem pudrem. Jeśli lubisz, możesz je delikatnie polać niewielką ilością polewy czekoladowej.
Smacznego.
Wow! To coś dla mnie bo szybkie i mało skladnikow:) zrobię z poniedziałku.
Pozdrawiam
Aneta
Powodzenia Aneto, nie zawiedziesz się;-)
Równie dobre są w formie paluszków posypane solą- oczywiście szczypta soli do ciasta nie zawadzi 😊
🙂👍
Zrobiłam i potwierdzam, że są bardzo łatwe w zrobieniu i bardzo smaczne:)
Dziękuję za przepis który zapisuje na stale:)
Pozdrawiam raz jeszcze
Aneta
Bardzo się cieszę:-) Smacznego!
Dzień dobry Pani Aniu. Mam pytanie czy mogę zamiast masła dac margarynę?
Dziękuję za szybka odp.
Moniko, myślę, że tak, ale nie próbowałam..
Witam robiłam te ciastka 230gr mąki, 230gr margaryny Kasi i 230gr sera białego półtłustego. Piekłam zaleceniem 180 i 22min 1 partia katastrofa i 2ga partia też katastrofa w smaku jak kluski serowe zero słodkości mimo że posypałam cukrem pudrem konsystencja ciastek jak naleśnik mimo że złotawe były w smaku ochydne zimne i średnio ciepłe wogole nam nie smakowały.
Smak kwestia gustu.. nie dodajesz cukru, posypujesz cukrem pudrem, smakują jak pyszne domowe ciasto francuskie. Ja robię enty raz, bo nie lubię siedzieć pół dnia przy deserze, szybko i smacznie. Coś widocznie poszło nie tak..
To margaryna zabija cały smak, czy dla 3- 4 złotych warto psuć przepis. Ja na każde kółko daje dobrą marmoladę, składam na pół jak pierogi i są pyszne.
Świetny pomysł z marmoladą 😊👍
No cóż…ten okropny smak to zasługa margaryny! A konsystencja naleśników przez zbyt długie wyrabianie…
Pewnych przepisów nie wolno zmieniać!
👍
Nie
Dziękuję za odpowiedź:) zrobiłam, przepis zapisany:) pyszne są. I dużo ich wyszło. Mniamnuśkie😋😋😋
Bardzo się cieszę, że przepis się udał, warto powtarzać:-) Skradły i moje serce 🙂
Czy do ciasteczek nie dodajemy cukru?
Nie dodajemy. Są idealne w smaku posypane cukrem pudrem – wystarczy 🙂
te ciasteczka są przepyszne! przy tak banalnym składzie i wykonaniu może je zrobić naprawdę każdy. Po prostu pychota!
Dziękuję 🙂👍
Czy twaróg mogłabym zastąpić np. serkiem śmietankowym typu philadelphia. Mieszkam za granicą i tu typowy twaróg niestety jest nie do zdobycia 🙄
Nie próbowałam z zamiennikami, ciężko stwierdzić.
Myślę o konsystencji ciasta.. można spróbować z serkiem tego typu lub ricottą, pamiętając by w razie potrzeby dosypać mąki. Ciasto na końcu ma być ładnie elastyczne.
Powodzenia 😉👌
Robiłam z serem sernikowym president też jest zmielony i delikatny a że szkoda było mi sera to zaryzykowałam i wyszły także sądzę że z tym serem też pewnie wyjdą. Warto spróbować:-). Kostytencja ciasta jest lepka i trzeba podsypywać mąką gdy się wałkuje ale ok. Robiłam te ciastka też z jabłkiem. Kółko robiłam szklanką. Wkładałam cieniutki plaster jabłka i robiłam ala pierozki.
Brawo 👍🙂
Witam. Czy te ciasteczka mogą „polezec” w puszce czy zrobią się kwaśne
U mnie zawinięte szczelnie w pojemniku poleżały max 3 dni. Wychodzi ich sporo, ale zapewniam że szybko znikają..😉😋
Każdego dnia też tracą na swojej chrupkości. Można nadmiar zamrozić:)
Zrobiłam z jogurtem greckim…pycha
Super pomysł 😊👍
Rozumiem że jogurt zamiast serka. Jeśli tak to w jakiej proporcji.
Ciastka rewelacyjne! Dziękuję za super przepis i dokładne opisanie.
Marta
Ja posypuję ciastka przed pieczeniem brązowym cukrem
Super 😋👍
Witam,czy do części ciasta mozna dodać kakao?i czy w takim przypadku zmieniać ew proporcje składników ?
Dziękuję za szybką odpowiedź, pozdrawiam
Nie próbowałam, ale myślę że tak. Uszczknęłabym łyżkę lub łyżeczkę mąki (do połowy ciasta) i zastąpiła kakao;)
Joanno, sama ocenisz po kolorze ciasta czy dać jeszcze kakao, aby było wyczuwalne. Gdyby ciasto się za bardzo kleiło, podsyp lekko mąką.
Powodzenia! 😋
Wlasnie wstawilam pierwsza blaszke do piekarnika. Ale reszty ch6ba nie zrobie bo ciasto sie strasznie klei… proporcje takie jak podane. Co wyszlo nie tak? Da sie to jakos naprawic jeszcze?
Da się naprawić Kasiu, proszę podsyp ciasto mąką, nie za dużo. I co ważne, ciasto wyrabiamy szybko, wałkujemy i wycinamy kształty, które przykrywamy ściereczką, by nie schły gdy pieczemy którąś turę. Robimy to gdy ciasto jest chłodne, im dłużej wyrabiamy tym się ociepla i w konsekwencji klei (bo masło się ogrzewa).
Powodzenia! 😋👍
Czy zamiast masła może być margaryna 80 % cukiernicza
Używam zawsze masła, ale można spróbować.
Lepiej masło.
Moja mama je zrobiła…..uwierzcie mi są boskie, zjadłam chyba ze 20- nie mogłam się powstrzymać. Teraz na mnie kolej
Cieszę się 🙂👏
A jaka ma być grubość?
Joanno – na oko robię, nie za grube, nie za cienkie… W zasadzie im cieńsze szybciej się piecze, grubsze dłużej z ładnymi warstwami po upieczeniu.. 🙂 Jak z ciastem na pierogi, jak chcesz lub wolisz 😉
Dziękuję bardzo za odpowiedź, natomiast sama juz przetestowałam- faktycznie cieńsze są chrupiące, a grubsze mają warstwy
Mnie bardziej smakują te grubsze i powiem Wam, że te ciastka są niebezpieczne bo nie da się skończyć na 2 sztukach
Zgadzam się 👍 – ciastka łatwe, szybkie i niebezpiecznie dobre 😄👌
Rewelacyjne 🤗
Dziękuję 🙂
Ja robię te ciasteczka w formie pierożków, czyli zawijam jak pierogi z farszem w środku. Może to być farsz mięsny, grzyby, grzyby z kapustą lub konfitury.
Polecam, są pyszne. 🙂
Pysznie 😋👍
Ja także wykrawam mniejsze kółka, do których daję nutellę, marmoladę czy co tam chcę i robię z nich mini pierożki. Są pyszne. A przepis dostałam od pani sprzątającej,gdy pracowałam w jednej z firm w roku 2014 bodajże. Ale w formie ciasteczek z posypką cukru pudru są też swietne
Można modyfikować dowolnie 😋👍
Czy można zrobić ciasto i upiec ciasteczka na następny dzień ? Moze stać w lodowce całą noc ?
Nie próbowałam. Myślę, że można spróbować owinąć ciasto w folię spożywczą i trzymać w lodówce. Przed wałkowaniem wyjąć odpowiednio wcześniej, by nie było zbyt twarde.
Powodzenia;)
Ja dodałam troszkę soli i pieprzu , kminek ( ew. czarnuszka) i wyszły super dla „piwnych” gości
Brawo 🙂 wypróbuję 👍