Ciastka waniliowo-kakaowe

Ciastka kruche pachnące miłą atmosferą, rodziną, tworzące ciepło i miły nastrój w powietrzu 😍

Delikatne ciastko kakaowe z wanilią, idealne dla wszystkich lubiących podgryźć coś niezbyt słodkiego, do kawy i nie tylko. Bo takie ciastko to lepsza alternatywa drugiego śniadania od tych kupnych “porcji energii”. Wybieram własną porcję cukru i wiem co jem.

Moja propozycja na miły dzień, podwieczorek, każdą chwilę by wspomnieć smak dzieciństwa, poleniuchować nieco i zapomnieć się na chwilę.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g miękkiego masła
  • 140 g cukru
  • 1 jajko
  • opakowanie cukru z wanilią
  • łyżeczka sody
  • 1,5 łyżki dobrego kakao
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Za pomocą miksera utrzyj dokładnie miękkie masło z cukrem i cukrem z wanilią, gdy ładnie się połączą dodaj jajko i aromat.

Do przesianej mąki dodaj sodę i kakao, wymieszaj.

Następnie stopniowo dodawaj mąkę do masy jajecznej z masłem. Dokładnie wyrób ciasto. Robię to już ręką.

Ciasto owiń folią spożywczą i włóż na 10 minut do zamrażarki. Następnie wyjmij i formuj większe kulki, ugniataj na płasko i wykrawaj foremkami ciastka.

Piecz na środkowej półce w temp. 180 C na papierze do pieczenia około 15 minut bez termoobiegu (programem grzania góra-dół).

Pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo lekko urosną.

Gotowe wystudź na kratce lub na płaskim talerzu. Możesz udekorować je polewą lub lukrem. SMACZNEGO 😍

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.