Ciasto bez jajek

Czekoladowe ciasto z borówkami bez jajek to super szybki i prosty przepis na deser. Przygotowanie ciasta nie wymaga miksera, wszystko wymieszasz rózgą kuchenną. To pyszne ciasto z borówkami, które zastąpisz innymi owocami, nawet mrożonymi. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto czekoladowe z borówkami bez jajek.

SKŁADNIKI:

  • 300 g borówek
  • 250 ml mleka
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru z wanilią – 30 g
  • 100 g cukru – niecała ½ szklanki
  • 2 łyżki kakao – 20 g

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na ciasto w tortownicy o średnicy 20 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie ciasta zaczynam od umieszczenia w misce wszystkich suchych składników:

  • 250 g mąki pszennej – przesianej przez sitko
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru z wanilią – 30 g
  • 100 g cukru – niecała ½ szklanki
  • 2 łyżki kakao – 20 g

Składniki na ciasto mieszam rózgą kuchenną. Następnie dodaję mokre składniki, czyli szklankę (250 ml) mleka oraz 50 ml oleju, najlepiej rzepakowego.

Wszystkie składniki mieszam krótko rózgą do połączenia.

Porada. Mleko możesz zastąpić maślanką, kefirem lub jogurtem naturalnym.

Tortownicę smaruję masłem lub olejem i wykładam papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Z termoobiegiem ustaw moc 170 st. C.

Do przygotowanej tortownicy wylewam ciasto, układam umyte i osuszone ręcznikiem papierowym borówki.

Tortownicę z ciastem wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę około 40-45 minut lub do tzw. „suchego patyczka”.

Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika.

Gotowe ciasto wyjmuję z formy, posypuję cukrem pudrem.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

Jedna odpowiedź do “Ciasto bez jajek”

Skomentuj inne Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *