Ciasto cynamonowe ze skórką pomarańczy

Ciasto, które zawsze wyjdzie, bez użycia miksera, na jedną keksówkę. Jest szybkie, a ja lubię go modyfikować na dowolne sposoby, dodając różne dodatki, dzięki czemu za każdym razem smakuje inaczej.

Dziś u mnie ciasto cynamonowe ze skórką pomarańczy, do kawy, najlepsze gorące, szybko znika ze stołu;)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru – u mnie trzcinowy
  • łyżeczka cynamonu
  • skórka starta z dwóch pomarańczy
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się.

Keksówkę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą lub mąką, można użyć także papieru do pieczenia. Wykładam do niej ciasto.

Piekę ciasto w keksówce w temp. 180 C przez 40 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu.

Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem lub lukrem, klasycznym albo smakowym, najlepiej cytrusowym.

Jedna odpowiedź do “Ciasto cynamonowe ze skórką pomarańczy”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.