Ciasto cytrynowe

Super pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto cytrynowe to jeden z moich hitów w domu (ponieważ lubimy cytrusy). Dodatkowo upieczone ciasto zostało polane lukrem i posypane tartą skórką z cytryny, która jeszcze bardziej podkreśla smak i cytrusowy aromat ciasta. To świetny przepis, który możesz dowolnie modyfikować dodając do ciasta bakalie, a nawet owoce.

Ciasto cytrynowe


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 8 łyżek soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 wyszorowanej i sparzonej cytryny
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • ½ szklanki oleju + 2 łyżki

Dodatkowo lukier: 1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki zimnej wody + 1 łyżka soku z cytryny


Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na tortownicę o wymiarach 20 cm. Możesz użyć także formy o wymiarach 20 x 22 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu.

Do miski wsypuję wszystkie suche składniki, dodaję mokre oraz skórkę otartą z 1 cytryny, mieszam energicznie, lecz krótko tylko do połączenia.

Składniki na ciasto mieszam na początku rózgą kuchenną, następnie łyżką – krótko, tylko do połączenia się składników.

Formę wykładam papierem do pieczenia (samo dno, zamykam obręcz), a boki smaruję masłem. wlewam ciasto, wyrównuję.

Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 40-45 minut do suchego patyczka. Po 35 minutach pieczenia można sprawdzić czy patyczek wychodzi całkowicie suchy.

Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie. Dekoruję lukrem i startą skórką z cytryny, limonki lub pomarańczy.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.