Ciasto cytrynowe z masą makową

Jeśli nie macie czasu na przygotowanie ciasta to polecam poniższy przepis na cytrynowe ciasto na maślance z wilgotną masą makową HELIO. Ekspresowe wykonanie, które polega na wymieszaniu wszystkich składników rózgą kuchenną, włożeniem do formy i wstawieniem do piekarnika. Chwila cierpliwości i pyszny, domowy wypiek do popołudniowej kawy gotowy;) Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem. Ciasto pachnące cytrynową skórką z masą makową z pewnością umili Wam czas!


Ciasto cytrynowe z masą makową

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki masy makowej HELIO
  • skórka starta z 1 wyszorowanej i sparzonej cytryny (opcja: kilka kropel aromatu cytrynowego)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Ciasto jest na tortownicę o wyższych wymiarach: 30 x 11 cm.

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam rózgą suche składniki, dodaję mokre oraz skórkę z cytryny i masę makową. Mieszam krótko do połączenia.

Keksówkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia.

Piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “Ciasto cytrynowe z masą makową”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.