Jeśli nie macie czasu na przygotowanie ciasta to polecam poniższy przepis na cytrynowe ciasto na maślance z wilgotną masą makową HELIO. Ekspresowe wykonanie, które polega na wymieszaniu wszystkich składników rózgą kuchenną, włożeniem do formy i wstawieniem do piekarnika. Chwila cierpliwości i pyszny, domowy wypiek do popołudniowej kawy gotowy;) Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem. Ciasto pachnące cytrynową skórką z masą makową z pewnością umili Wam czas!
Ciasto cytrynowe z masą makową
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka maślanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki masy makowej HELIO
- skórka starta z 1 wyszorowanej i sparzonej cytryny (opcja: kilka kropel aromatu cytrynowego)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Ciasto jest na tortownicę o wyższych wymiarach: 30 x 11 cm.
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam rózgą suche składniki, dodaję mokre oraz skórkę z cytryny i masę makową. Mieszam krótko do połączenia.
Keksówkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia.
Piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Smacznego 🙂
Proste a wygląda bardzo kusząco!