Ciasto cytrynowe

Dziś u mnie ciasto cytrynowe, ze skórką z cytryny, bardzo aromatyczne a zarazem delikatne. Do kawy, najlepsze gorące, szybko znika ze stołu;)

Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 23 cm. Jeśli zdecydujecie się na keksówkę, ciasto będzie wyższe.

Bez miksera, na już, szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto cytrynowe, dziś u mnie, zapraszam! 😉

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • skórki starte z dwóch cytryn, na drobnych oczkach
  • opcjonalnie: pół łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do dekoracji, opcjonalnie lukier

Przygotowanie:

Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji aczkolwiek jeśli zostaną grudki nie przejmuję się.

Formę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto.

Piekę ciasto w temp. 180 C przez 40 minut lub do suchego patyczka. Grzaniem góra plus dół bez termoobiegu.

Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem lub lukrem. Moje ciasto cytrynowe gotowe! 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.