Ciasto czekoladowe bez jajek

Proste w przygotowaniu ciasto, mocno kakaowe, bez dodatku jajek. Dzięki dodaniu powideł śliwkowych jest lekko wilgotne, pięknie pachnie kakao i śliwkami. Uwielbiam jego zapach świeżo wyjętego z piekarnika 😉 Pachnie delikatnie cynamonem, w smaku czuć dodane rodzynki. Jest pyszne i już!

Takie ciasto można polać polewą czekoladową co dodatkowo wzbogaci jego smak, posypać wiórkami kokosowymi lub tartymi orzechami, nawet skórką kandyzowaną. Ciasto jest na jedną keksówkę.

Ciasto czekoladowe z rodzynkami i powidłami śliwkowymi. Z lekką nutą cynamonu. Szybkie, proste w przygotowaniu ciasto i pyszne! Idealne do kawy, na szybko, można polać polewą czekoladową.

Inne moje wersje tego ciasta:

  • dodaję wiórki kokosowe,
  • dodaję inny owocowy dżem, konfiturę,
  • dodaję świeże posiekane owoce, np. banany, śliwki, jabłka, maliny, wtedy można nie dodawać kakao,
  • dodaję mak,
  • dodaję sok z cytryny i skórkę z dwóch cytryn, powstaje ciasto cytrynowe, rezygnuje wtedy z kakao,
  • dodaję suszone owoce, bakalie, np. posiekane orzechy, migdały.

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej lub 2 szklanki mąki pszennej i ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki kakao
  • 250 g powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki, jagodowego
  • pół płaskiej łyżeczki cynamonu lub mniej jeśli wolicie
  • niecała szklanka rodzynków
  • 3 łyżki drobnego cukru białego lub cukru trzcinowego
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przepis na keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie suche składniki przesypuję przez sito do miski i mieszam łyżką. Mokre składniki miksuję w oddzielnej misce.
  2. Następnie łączę ze sobą suche i mokre składniki, dodaję cynamon i rodzynki – rodzynki wcześniej lekko obtaczam w mące, dzięki czemu nie opadają na dno. Jest to świetny patent szczególnie przy sernikach.
  3. Wylewam ciasto do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia.
  4. Ciasto czekoladowe bez jajek piekę przez 45 minut do suchego patyczka w temperaturze 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu.

Jedna odpowiedź do “Ciasto czekoladowe bez jajek”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.