Ciasto kakaowo-kokosowe bez jajek

Pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto kakaowe, bez dodatku jajek. To ciasto bez miksera, które wykonasz w kilka chwil, przez cały rok i z łatwo dostępnych składników. Ciasto kakaowo-kokosowe z dodatkiem dżemu możesz polać polewą czekoladową co dodatkowo wzbogaci jego smak, posypać wiórkami kokosowymi lub tartymi orzechami, nawet skórką kandyzowaną. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto ekspresowe w przygotowaniu, bez miksera.

Dodatki, jakie możesz dodać do ciasta:

  • sporą garść rodzynek, suszonej żurawiny;
  • inny owocowy dżem, konfiturę;
  • świeże posiekane owoce, np. banany, śliwki, jabłka, maliny;
  • sporą garść maku, sezamu;
  • dodaję sok z jednej cytryny oraz skórkę z dwóch wyszorowanych i szparzonych wrzątkiem cytryn – powstaje pyszne ciasto cytrynowe (rezygnuje wtedy z kakao);
  • suszone owoce, bakalie, np. posiekane orzechy, migdały, nerkowce.

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 250 g powideł śliwkowych, u mnie dżem z rabarbaru
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki drobnego cukru lub cukru z wanilią
  • 1,5 szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis na keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie suche składniki przesypuję przez sito do miski i mieszam łyżką lub rózgą kuchenną. Dodaję mokre składniki, mieszam dokładnie, ale krótko, tylko do połączenia.

Wylewam ciasto do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia. Ciasto kakaowo-kokosowe bez jajek piekę przez ok. 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka w temp. 180 st. C (programem grzanie góra plus dół bez termoobiegu).

Gotowe możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Ciasto kakaowo-kokosowe bez jajek”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.