Pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto kakaowe, bez dodatku jajek. To ciasto bez miksera, które wykonasz w kilka chwil, przez cały rok i z łatwo dostępnych składników. Ciasto kakaowo-kokosowe z dodatkiem dżemu możesz polać polewą czekoladową co dodatkowo wzbogaci jego smak, posypać wiórkami kokosowymi lub tartymi orzechami, nawet skórką kandyzowaną. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto ekspresowe w przygotowaniu, bez miksera.
Dodatki, jakie możesz dodać do ciasta:
- sporą garść rodzynek, suszonej żurawiny;
- inny owocowy dżem, konfiturę;
- świeże posiekane owoce, np. banany, śliwki, jabłka, maliny;
- sporą garść maku, sezamu;
- dodaję sok z jednej cytryny oraz skórkę z dwóch wyszorowanych i szparzonych wrzątkiem cytryn – powstaje pyszne ciasto cytrynowe (rezygnuje wtedy z kakao);
- suszone owoce, bakalie, np. posiekane orzechy, migdały, nerkowce.
SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki kakao
- 250 g powideł śliwkowych, u mnie dżem z rabarbaru
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki drobnego cukru lub cukru z wanilią
- 1,5 szklanki mleka
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis na keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie suche składniki przesypuję przez sito do miski i mieszam łyżką lub rózgą kuchenną.
Dodaję mokre składniki, mieszam dokładnie, ale krótko, tylko do połączenia.
Wylewam ciasto do natłuszczonej i wyspanej bułką tartą lub mąką formy keksowej. Można użyć papieru do pieczenia. Ciasto kakaowo-kokosowe bez jajek piekę przez ok. 50-60 minut lub do tzw. suchego patyczka w temp. 180 st. C (programem grzanie góra plus dół bez termoobiegu).
Gotowe możesz oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Smacznego.
jest super 🙂
Pyszne i proste. Zawsze mi się udaje;)
Pozdrawiam
Karola
Dodałam banana bo nie miałam tyle dżemu i wyszło super.Pieklam 40 min.
Bardzo się cieszę;) banan, świetny pomysł 😋
Bardzo dobre ciasto. Do tego ekspresowe, dla tych co miksera nie mają a ja do nich należę;)
Naprawdę dobre ciacho, które zawsze wychodzi:)