Ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową i skórką pomarańczy

Delikatne ciasto czekoladowe z dodatkiem dżemu, który wyczuwalny jest podczas jedzenia. Do tego aromat pomarańczy… wszystko dodatkowo oblane czekoladą. Słodki obłęd! 😉

Ciasto można posypać płatkami migdałów lub kandyzowaną skórką pomarańczową. Będzie nie tylko smakować, ale także świetnie się prezentować na paterze 🙂

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • Pół szklanki gazowanego napoju pomarańczowego
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • Płaska łyżka proszku do pieczenia
  • Starta skórka z 2 pomarańczy
  • Polewa czekoladowa
  • 150 g konfitury lub dżemu wiśniowego
  • Odrobina soli
  • Masło
  • Bułka tarta

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Łączymy ze sobą cukier i żółtka, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie gładka dodajemy powoli ciągle mieszając sztywną pianę ubitą z białek. Następnie dolewamy napój, olej, skórkę z pomarańczy i kakao. Formę wielkości keksówki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Wlewamy połowę ciasta, układamy po długości dżem i przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C do godziny. Po upieczeniu dekorujemy polewą czekoladową.

Smacznego słodkiego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.