Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe, szybkie, łatwe, w kilka chwil, bez miksera poleca się na deser! 😉 Wspaniałe ciasto, które uda się każdemu! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką i wstawić do gorącego piekarnika. Szybkie i łatwe 😉 a znika w mgnieniu oka! Odkąd mam malutką córcię w domu doceniam ciasta bez miksera, ciche i od ręki – nazywam je “gdy za ścianą dziecko śpi” 😉 – są najlepsze! 😉

Szybkie ciasto czekoladowe przygotowałam z domową polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałów. Można posypać tartymi orzechami lub innymi bakaliami. POLECAM ciasto czekoladowe!

SKŁADNIKI:

  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 jaja roztrzepane widelcem
  • 1 szklanka mleka
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 250 g dżemu malinowego lub powideł
  • 90 g oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  1. Szklanka u mnie ma pojemność 250 ml.
  2. Składniki są w temp. pokojowej.
  3. U mnie foremka do babki, dwie keksówki też będą OK.

PRZYGOTOWANIE CIASTA CZEKOLADOWEGO:

Nagrzać piekarnik do temp. 180°C – grzałka góra plus dół, bez termoobiegu.

W większej misce mieszamy wszystkie suche składniki, robię to drewnianą łyżką.

W drugiej misce łączymy mokre składniki – roztrzepujemy najpierw jajka, a do nich dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając je cały czas łyżką.

Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Można użyć formy silikonowej, wtedy nie smarujemy jej niczym. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 55 minut do suchego patyczka. SMACZNEGO 😉

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.