Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe, szybkie, łatwe, w kilka chwil, bez miksera poleca się na deser! 😉
Wspaniałe ciasto, które uda się każdemu! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką i wstawić do gorącego piekarnika. Szybkie i łatwe 😉 a znika w mgnieniu oka!

Odkąd mam malutką córcię w domu doceniam ciasta bez miksera, ciche i od ręki gdy za ścianą dziecko śpi 😉

Szybkie ciasto czekoladowe przygotowałam z domową polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałów. Można posypać tartymi orzechami lub innymi bakaliami. POLECAM ciasto czekoladowe!

SKŁADNIKI:

  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżki dobrego gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 jaja roztrzepane widelcem
  • 1 szklanka mleka
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 250 g dżemu malinowego lub powideł
  • 90 g oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  1. Szklanka u mnie ma pojemność 250 ml.
  2. Składniki są w temp. pokojowej.
  3. U mnie foremka do babki, dwie keksówki też będą ok.

PRZYGOTOWANIE CIASTA CZEKOLADOWEGO:

Nagrzać piekarnik do temp. 180°C – grzałka góra plus dół, bez termoobiegu.

W większej misce mieszamy wszystkie suche składniki, robię to drewnianą łyżką.

W drugiej misce łączymy mokre składniki – roztrzepujemy najpierw jajka, a do nich dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając je cały czas łyżką.

Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wylewamy ciasto, wyrównujemy. Można użyć formy silikonowej, wtedy nie smarujemy jej niczym. Dwie keksówki też się nadadzą.

Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 55 minut do suchego patyczka.

Studzimy, dekorujemy, parzymy kawę, zapraszamy bliskich i podajemy 😉 Miłego i smacznego dnia!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.