Ciasto czekoladowo-marchewkowe

Bardzo proste ciasto czekoladowo-marchewkowe, które wykonasz w kilka chwil, bez użycia miksera. Ciasto może posłużyć jako baza, by dodawać do niego wszelakie owoce, także mrożone lub te z puszki, nawet bakalie. Śmiało rodzynki możesz zastąpić suszoną żurawiną, zaś tartą marchewkę – cukinią (wystarczy połowa niedużej cukinii). To ciasto bez dodatku mleka, maślanki czy masła. Szybkie i bardzo smaczne. Wystarczy umieścić wszystkie składniki w misce i wymieszać rózgą kuchenną. Polecam wystudzone ciasto polać domową polewą czekoladową. Ciasto czekoladowe smakować będzie także z kruszonką. To puszyste, bardzo smaczne ciasto, idealne do popołudniowej kawy, kubka kakao lub aromatycznej herbaty. Zapraszam po sprawdzony przepis na ciasto czekoladowo-marchewkowe bez miksera.

Ciasto czekoladowo-marchewkowe


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 marchewki – 210 g
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 2 spore łyżki kakao – 30 g
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • ¾ szklanki oleju
  • 50 g rodzynek

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • 140 g czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Zamiast rodzynek możesz użyć suszonej żurawiny.
Przepis jest na formę o wymiarach 20 x 22 cm. Można je upiec w tortownicy o średnicy 20-22 cm lub nieco większej formie, wtedy czas pieczenia może się różnić. Przed przewidywanym końcem pieczenia, np. 10 minut wcześniej warto sprawdzić patyczkiem ciasto, gdy jest gotowe – powinien wyjść suchy. W większej formie ciasto upiecze się szybciej, będzie niższe.


PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu.

Do miski wsypuję suche składniki, dodaję mokre i mieszam energicznie, lecz krótko tylko do połączenia. Robię to rózgą kuchenną.

Rodzynki moczę we wrzątku przez 5 minut, odcedzam i osuszam na papierowym ręczniku.

Marchewki obieram, odcinam końce, ścieram na tarce o dużych oczkach.

Dodaję ją do ciasta, wsypuję rodzynki, mieszam łyżką krótko do połączenia.

Formę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wyrównuję. Ciasto jest dość gęste.

Porada. Formę na ciasto wysmaruj olejem lub masłem i wtedy przyklej papier do pieczenia, łatwiej się przyklei.

Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 40-45 minut do suchego patyczka. Po 35 minutach pieczenia można sprawdzić czy patyczek wychodzi całkowicie suchy.

Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie.

Przygotowuję polewę. W rondelku podgrzewam 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %. Gdy jest gorąca dodaję połamaną na kawałki czekoladę, mieszam rózgą do rozpuszczenia. Robię to na małej mocy palnika cały czas mieszając.

Wystudzone ciasto polewam polewą, dekoruję świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, a nawet bakaliami, np. tartymi orzechami, rodzynkami.

Smacznego.

21 odpowiedzi na “Ciasto czekoladowo-marchewkowe”

  1. Upiekłam. Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem, jednak wyszedł kitajec. Twarde i suche-a dodalam słoik drylowanych wisni :/
    Ciasto mimo dodania 5jajek rozmiaru m bylo konsystencji plasteliny, jakby brakowało np mleka

    1. Ciasto po upieczeniu nie powinno być twarde i suche, może za długo pieczone?
      Surowe ciasto jest dość gęste, o czym wspominam w przepisie – właśnie konsystencji plasteliny. Nie dodaję mleka, jednym z „nawilżaczy” jest olej.

    2. Wszystko zgodnie z przepisem a słoik wiśni dodałaś – to już inaczej.
      Dziwi mnie ta opinia, bo ja dziś rano upiekłam i jeszcze gorącym na drugie śniadanie w pracy poczęstowałam. Puszyste i wysokie, piekłam w tortownicy 20cm.
      Pozdrawiam!
      Czytelniczka

    1. Forma do pieczenia o wymiarach 20 x 22 cm. Może być nieco mniejsza lub większa. Tortownica o średnicy 20 – 22 cm też będzie dobra 😉

  2. Piekłam dziś. Faktycznie ciasto przed włożeniem do piekarnika (czyli surowe) jest dość gęste, ale o tym piszę Pani w opisie.
    Do meritum. Ciasto jest bardzo smaczne i mega proste! 🙂 do powtórzenia na pewno!
    U nas zjedzone naraz a mamy 3 osobową rodzinę.
    Dziękuję za przepis.

  3. Ps. To gęste ciasto surowe to oczywiście nie zarzut – żaden z nim problem. Po upieczeniu jest puszyste i miękkie w środku. Z polewą idealne w smaku.

  4. Nie wiem co z moim piekarnikiem. Mam nową kuchenkę, a tak ciężko mi upiec placek weglug przepisu. Ustawiłam góra i dół. Wierzch już robi się twardy, a w środku ciasto. Czasami technologia zamiast ułatwiać to utrudnia życie.

    1. Może za długo nagrzewany? Zależy od mocy grzania modelu.. Może warto ustawić 10 stopni mniej i piec dłużej? Delikatna „skorupka” i tak pojawi się na wierzchu ciasta, smakuje, chrupie, a ciasto w środku jest miękkie.

      W tej sytuacji (gdy góra mocno grzeje, ciasto z wierzchu się pali a środek surowy) można postawić formę z ciastem na dolnej półce piekarnika.

      1. O bardzo dziękuję za podpowiedzi. Oczywiście będę próbować dalej 😁 dziękuję bardzo 👌

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *