Drożdżówka, ciasto drożdżowe z gruszkami i kokosową kruszonką

Długo szukałam przepisu na domowe ciasto drożdżowe przypominające mi dzieciństwo, tę każdą sobotę pachnącą ciepłymi drożdżami, rozpływającym się w ustach i wręcz gorącym ciastem.

W moim rodzinnym domu co sobotę piekło się długie keksówki (zazwyczaj 2,3) ciasta drożdżowego z rodzynkami, znikało jeszcze gorące, choć niezbyt dobrze się kroiło.. nikt na to nie zwracał uwagi..

Przepis podobny w smaku znalazłam (tutaj), upiekłam i mam! Gorące ciasto drożdżowe z chrupiącą pięknie przyrumienioną kokosową kruszonką, której zapach unosi się w całym domu. Pięknie pachnie! Pachnie wiosną, świeżością, smakiem dawnego domu.

Ciasto wychodzi obłędnie miękkie, możecie urozmaicać i przygotowywać taką drożdżówkę z serem, dowolnymi owocami, także bakaliami, jak tymi rodzynkami z dzieciństwa…, oczywiście z kruszonkami też można zaszaleć, przyjemnie jest i już.

Dziś zaprezentuję Wam pulchniutką drożdżówkę z gruszkami i jabłkami w kokosowej kruszonce – w oryginalnym przepisie, który znalazłam w necie są maliny, nektarynka i migdałowa kruszonka. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie dodała od siebie, no i jest! Pyszna, domowa, lekka, krucha drożdżówka dla całej rodziny 🙂

Składniki na formę 37 x 28 cm (w nieco mniejszej też się sprawdzi):

  • 100 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukier waniliowy
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 całe jajka (jeśli są mniejsze to 5 sztuk)
  • 1 szklanka oleju
  • 5 szklanek mąki pszennej

owoce umyte, obrane i pokrojone w mniejszą kostkę:

  • 2 gruszki
  • 1 jabłko

kokosowa kruszonka:

  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki cukru
  • 80 g bardzo zimnego masła
  • 2-4 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieść w dużej misce w takiej kolejności:

1. pokruszone drożdże,

2. cukier,

3. pasta waniliowa lub cukier waniliowy,

4. ciepłe mleko,

5. jajka rozkłócone widelcem,

6. olej,

7. 4 szklanki mąki.

Jak umieścisz wszystkie składniki nie mieszaj ciasta. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, półtorej przykryte ściereczką.

Po tym czasie ciasto jest gotowe do dalszych działań, kiedy zobaczysz, że drożdże pracując pojawiły się już na mące.

Wymieszaj ciasto mikserem, dosypując w miarę potrzeby 1 szklankę mąki (nie trzeba zużyć całej).

Kiedy ciasto jest połączone, przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.

Piekarnik nagrzej do 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki posiekaj i rozetrzyj dłonią aż powstaną grube okruchy. Możesz to również zrobić w malakserze.

Na cieście ułóż pokrojone w kostkę owoce, posyp kokosową kruszonką. Piecz ok. 50 minut na środkowej półce piekarnika.

Drożdżówka z gruszkami i kokosową kruszonką gotowa 🙂

 

 

 

2 odpowiedzi do “Drożdżówka, ciasto drożdżowe z gruszkami i kokosową kruszonką”

  1. bardzo lubie drożdżowe i w sumie mam już swoje ulubione ale chętnie skorzystam z przepisu tym bardziej że w planie mam dziś drożdżowe z rabarbarem

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.