Ciasto drożdżowe z jagodami

U nas zdecydowanie ciasto drożdżowe idzie ciepłe, czasem wręcz gorące, prosto z piekarnika. Bo ja już tak mam od dzieciństwa jeśli chodzi o ciasta drożdżowe, pulchne, wspaniałe, z owocami czy bez, nie umiem czekać. Gorące jest dla mnie najlepsze! I kto by czekał, powiedzcie, aż przestygnie – u mnie nie może być!

Pulchna, delikatna w smaku, z obłędną kruszonką – drożdżówka poleca się do przygotowania. Polecam więc drożdżówkę na ciepło z jagodami, cynamonową rozpływającą się w ustach kruszonką. Idealna propozycja na weekend, dla rodziny, znajomych. Przepis na dużą radość, dużą blaszkę – SMACZNEGO! 🙂

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej tortowej + 2,5 łyżki
  • 500 g jagód
  • 80 g świeżych drożdży
  • 80 g masła
  • niecała szklanka ciepłego mleka
  • pół szklanki cukru + 2 łyżki
  • 2 żółtka
  • dodatkowo masło do wysmarowania blaszki o wymiarach: 37 x 28 cm.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g zimnego masła
  • 90 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • większa szczypta cynamonu
  • 180 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Masło roztapiamy i studzimy.

Jagody płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym.

Drożdże kruszymy w dużej misce, dodajemy ciepłe mleko, 2 łyżki cukru i 2,5 łyżki mąki, mieszamy lekko trzepaczką by nie było grudek, odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy wyrośnie dodajemy do masy drożdżowej pozostałe składniki i ugniatamy ok. 10 minut do ładnego i odchodzącego od ręki ciasta.

Blachę smaruję masłem, wykładam ciasto, wyrównuję lekko i odstawiam na pół godziny.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C.

Robimy kruszonkę, czyli łączymy w misce i ugniatamy szybko wszystkie składniki aż powstaną charakterystyczne grudki.

Na ciasto wykładamy jagody i posypujemy kruszonką.

Pieczemy niecałą godzinę grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika.

Gotowe ciasto możemy posypać dodatkowo przesianym cukrem pudrem. Ja taką wersję ubóstwiam!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.