Ciasto drożdżowe z jagodami

U nas zdecydowanie ciasto drożdżowe idzie ciepłe, czasem wręcz gorące, prosto z piekarnika. Bo ja już tak mam od dzieciństwa jeśli chodzi o ciasta drożdżowe, pulchne, wspaniałe, z owocami czy bez, nie umiem czekać. Gorące jest dla mnie najlepsze! I kto by czekał, powiedzcie, aż przestygnie – u mnie nie może być!

Pulchna, delikatna w smaku, z obłędną kruszonką – drożdżówka poleca się do przygotowania. Polecam więc drożdżówkę na ciepło z jagodami, cynamonową rozpływającą się w ustach kruszonką. Idealna propozycja na weekend, dla rodziny, znajomych. Przepis na dużą radość, dużą blaszkę – SMACZNEGO! 🙂

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej tortowej + 2,5 łyżki
  • 500 g jagód
  • 80 g świeżych drożdży
  • 80 g masła
  • niecała szklanka ciepłego mleka
  • pół szklanki cukru + 2 łyżki
  • 2 żółtka
  • dodatkowo masło do wysmarowania blaszki o wymiarach: 37 x 28 cm.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g zimnego masła
  • 90 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • większa szczypta cynamonu
  • 180 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Masło roztapiamy i studzimy.

Jagody płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym.

Drożdże kruszymy w dużej misce, dodajemy ciepłe mleko, 2 łyżki cukru i 2,5 łyżki mąki, mieszamy lekko trzepaczką by nie było grudek, odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy wyrośnie dodajemy do masy drożdżowej pozostałe składniki i ugniatamy ok. 10 minut do ładnego i odchodzącego od ręki ciasta.

Blachę smaruję masłem, wykładam ciasto, wyrównuję lekko i odstawiam na pół godziny.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C.

Robimy kruszonkę, czyli łączymy w misce i ugniatamy szybko wszystkie składniki aż powstaną charakterystyczne grudki.

Na ciasto wykładamy jagody i posypujemy kruszonką.

Pieczemy niecałą godzinę grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika.

Gotowe ciasto możemy posypać dodatkowo przesianym cukrem pudrem. Ja taką wersję ubóstwiam!

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.