CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

U mnie co do ciast drożdżowych nic się nie zmieniło – najlepsze jest ciepłe z kubkiem kakao, mleka lub gorącej czekolady! Rozpieściłam siebie i rodzinę jak nic, bo ciasto drożdżowe z dodatkiem chrupiącej, maślanej kruszonki to strzał w dziesiątkę w ostatnie dni. Wspaniale smakuje, dzieciństwo przypomina, jest smakiem i radością w jednym. Na bezludną wyspę zabrałabym jak nic 😉

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Przepis jest na formę o wymiarach: 36 x 25 cm.

Składniki mam w temp. pokojowej (oprócz masła na kruszonkę).

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

SKŁADNIKI:

  • 100 g świeżych drożdży
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 jajka, u mnie rozm. L
  • 1 szklanka oleju rzepakowego

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 100 g zimnego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • szczypta cukru z wanilią

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieść w dużej misce w następującej kolejności:

  • pokruszone drożdże
  • cukier
  • pasta waniliowa lub cukier waniliowy
  • ciepłe mleko
  • jajka rozkłócone widelcem
  • olej rzepakowy
  • 4 szklanki mąki

Jak umieścisz wszystkie składniki nie mieszaj ciasta. Odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 h przykryte ściereczką.

Po tym czasie ciasto jest gotowe do dalszych działań, kiedy zobaczysz, że drożdże pracując pojawiły się już na mące.

Wymieszaj ciasto mikserem, dosypując w miarę potrzeby 1 szklankę mąki (nie trzeba zużyć całej).

Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (łatwiej się przykleja). Ciasto wlej do formy, wyrównaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.

Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Przygotuj kruszonkę: mąkę i cukier połącz w misce, dodaj posiekane drobno, zimne masło i rozcieraj szybko dłonią aż powstaną grube, charakterystyczne okruchy. Kruszonkę wysyp równomiernie na cieście. Piecz ok. 50 minut na środkowej półce piekarnika.

Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

9 odpowiedzi na “CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ”

  1. Robię już czwarty raz. Przepis wart zrobienia i powtarzania:)
    Dziękuję za takiego bloga i przepisy.
    Aneta

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *