Ciasto drożdżowe z rodzynkami to zdecydowanie mój powrót do dzieciństwa. Cały dom pachniał ciepłem drożdżowego ciasta, a my nie mogliśmy znaleźć sobie miejsca czekając na pierwszy kawałek. Jeszcze gorące kroiliśmy podjadając wspólnie do kakao lub szklanki krowiego mleka, to były czasy! Pamiętam jak dziś każdą chwilę spędzoną z Babcią, która wkładała tyle serca i energii w domową kuchnię, że podziwiam i tęsknię jeszcze bardziej. Dbała o każdy szczegół, nie narzekała, z uśmiechem piekła, gotowała, kroiła, smażyła, nikt jej nie dorówna. Zawsze kiedy czytam przepisy mojej Mamy widzę Babcię, która planując dania nigdy do nich nie zaglądała:) Robiła wszystko na oko, na wyczucie – i to było najlepsze! Każde ciasto drożdżowe, to z rodzynkami, z bakaliami wszelakimi, z owocami, kruszonką czy bez – zawsze będzie wspomnieniem tamtych wspaniałych, beztroskich przy Babci czasów. Polecam taki powrót do wspomnień i refleksji przy potrawach z rodzinnego domu, dania i wypieki wszelakie smakują jeszcze lepiej!
SKŁADNIKI:
- 450 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 175 ml ciepłego mleka
- 50 g masła, roztopionego
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 200 g rodzynek
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru
- 50 g zimnego masła
Uwagi do przepisu:
Ciasto drożdżowe jest na tortownicę o średnicy 23 cm.
Składniki na ciasto mam w temp. pokojowej.
Masło do przygotowania kruszonki mam zimne, posiekane w kostkę.
PRZYGOTOWANIE CIASTA DROŻDŻOWEGO:
Przygotowuję zaczyn ze świeżych drożdży. Mleko lekko podgrzewam. W misce mieszam drożdże z 2 łyżkami cukru i 4 łyżkami mąki, dolewam ciepłe mleko. Mieszam dokładnie i odstawiam na bok na 15 minut.
Rodzynki wsypuję do większego kubka i zalewam ciepłą wodą, namaczam je. Po kilku minutach odsączam z wody, lekko osuszam na papierowym ręczniku.
Masło na ciasto roztapiam i studzę. W dużej misce mieszam przygotowany wcześniej i wyrośnięty zaczyn z resztą składników na ciasto drożdżowe, mieszam do połączenia, wsypuję rodzynki. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Tortownicę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Wykładam ciastem, rozciągam je na boki, wyrównuję, odstawiam jeszcze na 30 minut.
PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI:
W misce mieszam szybko ręką wszystkie składniki kruszonki do momentu aż powstaną z ciasta grudki.
Kruszonką posypuję ciasto.
Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką piekę w temp. 180 st. C (grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika) przez 45-50 minut.
Podaje nawet ciepłe, smacznego 🙂
Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi stąd.
uwielbiam drożdżowe ciacho, zrobiłas mi smaku
Ja uwielbiam ❤ smak, zapach, puszystość.
Pozdrawiam 😊
Ciasto prezentuje się doskonale!
😋😋😋
Przepychota
Dziękuję 😃👍