Ciasto francuskie z budyniem

Ciasto francuskie z budyniem to pyszny i szybki pomysł na domowy deser. Ciasto francuskie z budyniem to tylko kilka tanich składników. To ciastka, które uwielbiają dzieci, bo są chrupiące, z kremowym budyniem, posypane cukrem pudrem.. Ciasto francuskie z budyniem możesz przygotować z dodatkiem owoców, tych świeżych sezonowych jak i tych z puszki, np. brzoskwiń, moreli. Możesz także zastąpić budyń marmoladą lub dżemem. Słodkie wypieki z ciasta francuskiego to zawsze udany pomysł na deser, do tego szybki i prosty. Na ciasto francuskie jest masa możliwości, od słodkich chrupiących ciastek, rogalików i zawijańców po wytrawne tarty lub pizze.. To ciasto, z którym łatwo się pracuje, trudno o zakalec. Polecam Ci mój przepis na pyszne rogaliki z ciasta francuskiego lub ciekawe w smaku gniazdo serowe. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto francuskie z pysznym budyniem waniliowym lub śmietankowym.

SKŁADNIKI:

  • 1 płat ciasta francuskiego XXL – 375 g
  • 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru)
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru z wanilią

Do dekoracji: cukier puder lub lukier, np. domowy lukier cytrynowy

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie ciasta francuskiego z budyniem zacznij od ugotowania budyniu.

Z 400 ml mleka odmierz 100 ml i przelej do szklanki.

Do 100 ml mleka wsyp cały proszek budyniowy (40 g). Mieszaj tak, by cały proszek dokładnie połączył się z zimnym mlekiem. Resztę mleka (300 ml) zagotuj z dwoma łyżkami cukru oraz łyżeczką cukru z wanilią. Cały czas mieszaj i kontroluj gotowanie mleka. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w mleku.

Gdy mleko zacznie się gotować odstaw je na chwilę z palnika, wlej mleko wymieszane z proszkiem budyniowym. Zmniejsz moc palnika i gotuj budyń na małej mocy cały czas mieszając. Zrobisz to najłatwiej przy pomocy rózgi kuchennej. Budyń powinien zgęstnieć, potrwa to chwilę.

Gotowy budyń odstaw do przestudzenia.

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki, ułóż na sporej desce lub stolnicy, pokrój na osiem równych części. Możesz podzielić też ciasto na mniejsze kawałki, powstaną mniejsze ciasteczka.

Na jedną połowę ciasta nałóż porcję budyniu, resztę ponacinaj nożem (jak na zdjęciu). Nałóż ponacinaną część ciasta na część z budyniem, dociśnij brzegi i zrób wzorek widelcem. Wzorek z widelca nie jest konieczny.

Porada. Jeśli chcesz dołożyć do ciastek z budyniem owoce to jest to dobry moment. Na budyń nałóż kilka kosteczek owoców, np. posiekanych truskawek, śliwek, moreli, brzoskwiń lub (po łyżce) malin, wydrylowanych wiśni, agrestu, borówek, jagód..

Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Porada. Ciasto francuskie z budyniem możesz przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem lub mlekiem. Zrób to przy pomocy silikonowego pędzelka.

Ciastka z budyniem piecz około 20 minut w temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciastka powinny się ładnie zarumienić.

Upieczone ciasto francuskie z budyniem posyp cukrem pudrem. Możesz też polać je lukrem.

Smacznego

Ciasto francuskie z budyniem

6 odpowiedzi na “Ciasto francuskie z budyniem”

Skomentuj Monika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *