Ciasto jogurtowe z bakaliami

Delikatne, puszyste ciasto jogurtowe, bez miksera, szybkie, delikatne i bardzo smaczne. Dziś z dodatkiem bakalii, bajeczne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu; wystarczy wrzucić wszystkie składniki i wymieszać rózgą. Polecam przepis 😉

Ciasto jogurtowe z bakaliami

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej, przesianej
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego greckiego
  • 3 jaja
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szklanka suszonych owoców, u mnie morwa biała, rodzynki, żurawina i jagody goji
  • 1 łyżeczka wanilii bourbon lub kilka kropel aromatu waniliowego, u mnie wanilia
  • cukier puder do posypania

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Przepis na blaszkę o wymiarach 20 x 22 cm.

PRZYGOTOWANIE:

  1. W głębszej misce mieszam trzepaczką jaja, jogurt, cukier i olej.
  2. Dodaję powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, pastę z wanilii, mieszam, by nie było grudek.
  3. Do ciasta wsypuję suszone owoce.
  4. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wyrównuję.
  5. Piekę w temp. 180C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
  6. Ciasto posypuję cukrem pudrem 🙂 Smacznego 😉

2 odpowiedzi do “Ciasto jogurtowe z bakaliami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.