CIASTO JOGURTOWE Z BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ

Tego mi było trzeba! Puszyste ciasto, pulchne, z borówkami i pachnącą masłem domową kruszonką, na jogurcie naturalnym. Ciasto cudo! Pasują tu także inne owoce, szczególnie w sezonie truskawki, jagody, czereśnie, agrest jak i te całosezonowe jak jabłka, wtedy do kruszonki można dodać szczyptę cynamonu.

Polecam także inne ciasta jogurtowe:

CIASTO JOGURTOWE Z BAKALIAMI

Ciasto jogurtowe z rodzynkami

Jogurtowe ciasto z jabłkami

oraz wypieki z kruszonką:

Pomarańczowe ciasto ucierane z brzoskwiniami i kokosową kruszonką

Strucla drożdżowa z dżemem i kruszonką

DROŻDŻÓWKI Z MARMOLADĄ, SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ I KRUSZONKĄ

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru drobnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 330 g jogurtu naturalnego gęstego
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

Dodatkowo:

  • 125 g borówek
  • 100 g domowej kruszonki z tego przepisu
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Ciasto na blaszkę o wymiarach: 24 x 30 cm, w oryginalnym przepisie 18 x 32 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubijam z cukrem przez 6 minut na jasny puch, stopniowo zwiększając obroty.

Po tym czasie dodaję resztę składników na ciasto. Mieszam tylko do połączenia.

Formę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, delikatnie wyrównuję i wtykam równomiernie umyte i osuszone borówki, posypuję kruszonką.

Piekę w temp. 180 st. C ok. 50 minut do suchego patyczka. Gotowe studzę, posypuję cukrem pudrem, kroję. Smacznego 😉

Zasmakuj Kuchni


Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi stąd.

11 odpowiedzi do “CIASTO JOGURTOWE Z BORÓWKAMI I KRUSZONKĄ”

  1. Dziś upiekłam ciasto i z przykrością stwierdzam że jest okropne. Takiego zakalca jeszcze nigdy nie jadłam. Tragedia

    1. Ogromna szkoda :/ ja piekłam parę razy z różnymi owocami i zawsze wychodziło puszyste. Nie mam pojęcia co zawiodło. Może zbyt długie mieszanie wszystkich składników na końcu lub produkty o różnej temperaturze, wtedy łatwo o zakalec w takich ciastach. Nie zrażaj się – życzę powodzenia następnym razem 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.