CIASTO JOGURTOWE Z KAJMAKIEM

Polecam Ci przepis na moje pyszne, puszyste ciasto na jogurcie z dodatkiem kajmaku. Sprawdzony przepis, bez miksera, niezawodny, który zawsze wyjdzie. To wypiek, który upieczesz w blaszce lub keksówce. Sprawdzi się na szybki deser ot tak, na święta lub uroczystości domowe.

Do ciasta, które jest wyśmienitą bazą do innych wypieków możecie dodać:

  • bakalie rozmaite,
  • owoce świeże, mrożone, także kandyzowane,
  • kakao,
  • cynamon,
  • masło orzechowe.

Zapraszam po przepis na ciasto jogurtowe, tym razem z dodatkiem masy kajmakowej HELIO. Dzięki słodkiej dekoracji smakuje jeszcze lepiej do popołudniowej kawy lub aromatycznej herbaty:)

Ciasto jogurtowe z kajmakiem i płatkami migdałów

Zasmakuj Kuchni


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka cukru z wanilią
  • do dekoracji: 2 łyżki masy krówkowej kajmak oraz 2 łyżki płatków migdałowych HELIO

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis na blaszkę o wymiarach 20 x 22 cm.


PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam suche składniki, dodaję mokre, mieszam krótko rózgą kuchenną do połączenia.
Ciasto wstawiam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę w temp. 180 st. C przez 45 minut, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto wstawiam na środkową półkę piekarnika.

Gotowe ciasto dekoruję produktami HELIO:

  • smaruję wierzch ciasta dwoma łyżkami masy kajmakowej
  • oraz dekoruję płatkami migdałów.

Prosto i smacznie 🙂 Puszyste ciasto jogurtowe gotowe!

Ciasto jogurtowe z kajmakiem i płatkami migdałów

Smacznego 🙂
Wpis zawierał lokowanie produktu.

9 odpowiedzi na “CIASTO JOGURTOWE Z KAJMAKIEM”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *