Ciasto jogurtowe z rodzynkami

Dziś kolejna szybka propozycja na deser – proste ciasto z dodatkiem jogurtu, wanilii i rodzynek. Połączenie banalne, ale idealne w smaku, mogłabym powiedzieć moje smaki. Ciasto delikatne, pulchne, wspaniała propozycja na szybki i niedrogi deser.

To ciasto, do którego wrzucicie nie tylko bakalie, ale także świeże lub mrożone owoce. Gotowe, smaczne, czeka na wielbicieli o każdej porze dnia 🙂

Weźcie ulubiony kubek napoju i zapraszam na kawałek – smacznego słodkiego;)

Składniki (moja blaszka o wymiarach: 20×22):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego Bakoma albo greckiego
  • 3 jaja
  • ¾ szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • pół szklanki rodzynków, zamiennie suszona żurawina
  • pół łyżeczki pasty waniliowej lub aromatu
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta:

  1. W głębszej misce utrzyjcie trzepaczką (lub mikserem, ja wybrałam trzepaczkę) jaja, jogurt, cukier i olej.
  2. Dodajcie powoli mąkę, proszek do pieczenia, pastę waniliową, utrzyjcie, by nie było grudek.
  3. Do ciasta dodajcie opłukane i osuszone rodzynki.
  4. Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie ciasto.
  5. Pieczcie w temp. 180C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
  6. Ciasto posypuję cukrem pudrem 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.