Ciasto jogurtowe z rodzynkami

Dziś kolejna szybka propozycja na deser – proste ciasto z dodatkiem jogurtu, wanilii i rodzynek. Połączenie banalne, ale idealne w smaku, mogłabym powiedzieć moje smaki. Ciasto delikatne, pulchne, wspaniała propozycja na szybki i niedrogi deser.

To ciasto, do którego wrzucicie nie tylko bakalie, ale także świeże lub mrożone owoce. Gotowe, smaczne, czeka na wielbicieli o każdej porze dnia 🙂

Weźcie ulubiony kubek napoju i zapraszam na kawałek – smacznego słodkiego;)

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego Bakoma albo greckiego
  • 3 jaja
  • ¾ szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • pół szklanki rodzynek, zamiennie suszona żurawina
  • pół łyżeczki pasty waniliowej lub aromatu
  • cukier puder do posypania

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Przepis na blaszkę o wymiarach 20 x 22 cm.

PRZYGOTOWANIE:

  1. W głębszej misce mieszam trzepaczką jaja, jogurt, cukier i olej.
  2. Dodaję powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, pastę z wanilii, mieszam, by nie było grudek.
  3. Do ciasta wsypuję rodzynki.
  4. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam ciasto, wyrównuję.
  5. Piekę w temp. 180C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
  6. Ciasto posypuję cukrem pudrem 🙂 Smacznego 😉

2 odpowiedzi na “Ciasto jogurtowe z rodzynkami”

  1. Super ciasto dawno takiego piekłam ,jak tam wypieki Aniu po świętach pozdrawiam

    1. Jest bardzo proste i pyszne, prawda? 😉
      W kuchni przed, w trakcie i po świętach w zasadzie cały czas słodko i gorąco 😉
      Teresko – niedługo wypróbuję Twoją babkę szpinakową – po świętach wciąż nie mamy dość! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *