Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Uwielbiam ciasta owocowe pod kruszonką. Są puszyste, maślane z soczystymi kawałkami owoców, ciężko je zepsuć. Korzystam z sezonowych owoców, dlatego polecam ciasto przygotować nie tylko ze śliwkami, sprawdzą się także maliny, jagody, borówki. Składniki (oprócz masła na kruszonkę) powinny być w temp. pokojowej. Wystarczy wymieszać krótko wszystkie składniki i już! Ciasto jest idealną propozycją do popołudniowej weekendowej kawy i rozmów w większym gronie.

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka gęstego jogurtu, u mnie grecki
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 7 śliwek

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 100 g zimnego, posiekanego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • większa szczypta cukru z wanilią

Forma o wymiarach: 20 x 30 cm lub 26 x 28 cm (piekłam 26 x 28 cm).

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Dodatkowo ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

PRZYGOTOWANIE CIASTA:

W jednej misce mieszam suche składniki. W drugiej trzepaczką krótko łączę mokre składniki.

Śliwki myję, siekam na pół, pozbawiam pestek i kroję w średnią kostkę.

Do suchych składników dodaję mokre, krótko mieszam trzepaczką, potem łyżką do połączenia.

Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się przykleja). Wylewam ciasto, wyrównuję łyżką, układam równomiernie kawałki owoców.

Przygotowuję kruszonkę: w misce mieszam ręką wszystkie składniki, wyrabiam szybko dłonią do uzyskania kawałków ciasta. Tak powstałą kruszonką posypuję równomiernie ciasto.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobigu. Ciasto piekę ok. 50-60 minut. Wystudzone wyjmuję z formy i kroję na kawałki, podaję do kawy.

Smacznego 😉

Zainspirowana przepisem na ciasto maślankowe z owocami i kruszonką: Kwestia smaku. Przepis lekko zmodyfikowany.

 

Jedna odpowiedź do “Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.