Ciasto jogurtowo-karmelowe z brzoskwiniami

Pyszne i delikatne ciasto pachnące karmelem i brzoskwiniami na bazie mąki, jajek i jogurtu. Wspaniale smakuje także ze śliwkami, truskawkami czy malinami. Ciasto rozpływa się w ustach, idealnym dopełnieniem będzie coś dobrego do picia, najlepiej czarnego, towarzystwo i weekend 🙂

Składniki:

  • 5 całych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu (20 g, użyłam Kamis)
  • 1 karmelowa czekolada 90 g – użyłam Wedel
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g jogurtu typu grecki, gęsty
  • kilka brzoskwiń z puszki

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z oba rodzajami cukru na puszystą masę (ubijamy ok. 5 minut). Następnie dodajemy olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz jogurt. Wszystko mieszamy dokładnie, dodajemy pokruszoną czekoladę. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch układamy plasterki brzoskwini. Brzoskwinie ze słoika pokroiłam na cztery i powtykałam lekko w ciasto.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut. Pieczemy bez termoobiegu, grzaniem góra-dół. Jeśli macie inny piekarnik to po około 40-45 minutach sprawdźcie ciasto metodą do suchego patyczka.

Przepis znalazłam na blogu: I love life – zmodyfikowałam lekko ciasto dodając więcej jogurtu naturalnego i czekoladę.

To dla Was 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.