Ciasto jogurtowo-orzechowe z truskawkami

Jak zobaczyłam w sklepie świeże truskawki i poczułam ich zapach od razu wiedziałam gdzie wylądują. W moim koszyku 😉 Pędem wróciłam do domu i myślałam co by tu smacznego zrobić.. oczywiście część od razu została przez nas pochłonięta, ale resztę chciałam wykorzystać na coś czego dawno nie jedliśmy. No i padło na ciacho. Ale jakie 😉

Przygotowałam niedużą blaszkę o wymiarach: 18×24 cm (mała blacha – ciasto będzie zwyczajnie wyższe, większa blacha – niższe), 45 minut pieczenia a przygotowanie to prawie tyle co nic – wszystkie składniki razem wymieszać i tyle. I deser, podwieczorek, drugie śniadanie, nazywajcie to jak chcecie, jedzcie kiedy chcecie – gotowy.

Co do składników – prawie zawsze mamy je w domu, więc ciasto jest szybkie, tanie i bardzo smaczne. Do tego owoce. Jakie kto lubi! W sezonie warto wybierać te, które jesienią czy zimą są tylko w wersji mrożonej, np. truskawki, borówki, agrest, czereśnie, jagody, itp. Zimą zastąpcie je bananami, jabłkami, pomarańczami lub dowolnymi ulubionymi – ciasto naprawdę jest wdzięczne i zasmakuje z każdym owocem. Uwierzcie 🙂

I jeszcze jedno: do ciasta dodałam orzechy i wiórki kokosowe – tu też dowolność, takie ciasto będzie smakować z tartymi migdałami, nerkowcami, suszonymi owocami, makiem, kakao, dowolnym zapachem do ciast.

Widzicie ile pomysłów 🙂

A więc sezonowe ciasto z truskawkami powstało w kilka chwil. Dodałam do niego tarte orzechy włoskie, wiórki kokosowe, które dodatkowo wzbogaciły aromat ciasta. Orzechy włoskie zawierają biotynę, czyli witaminę B7, która zawiera cząstki siarki poprawiające kondycję naszych włosów, wzmacniają je – samo zdrowie, nie tylko pyszne kuszące truskawki w naszym cieście.

Ciasto jest przepyszne, aromatyczne, delikatne, puszyste (i łatwe w przygotowaniu) – musicie je przygotować w domu i opowiedzieć jak było! Jak smakowało?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g jogurtu naturalnego Bakoma albo greckiego (bo są gęste)
  • 3 jaja (użyłam rozmiar L)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru – ciasto nie jest zbyt słodkie, jeśli chcecie dodajcie więcej, nawet cukru trzcinowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (zamiennie soda)
  • 3 łyżki tartych orzechów włoskich
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • kilka truskawek

Przygotowanie ciasta:

  1. W głębszej misce utrzyjcie mikserem jaja, jogurt, cukier i olej.
  2. Dodajcie powoli mąkę, proszek do pieczenia, wiórki i orzechy, zmiksujcie na gładką masę.
  3. Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie ciasto.
  4. Pieczcie w temp. 180C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu).

Gotowe ciasto posypcie cukrem pudrem i smakujcie – smacznego Wam życzę:)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.