Ciasto jogurtowo-waniliowe z morelami

Dziś u mnie rozpoczęcie na słodko weekendu – proste ciasto bez miksera z soczystymi morelami.

Dla wygodnych i niecierpliwych, ciasto w chwilę, bardzo smaczne, które można dowolnie modyfikować, np. dodając kakao, wiórki kokosowe lub ulubione inne owoce, nawet mrożone.

Ciasto jogurtowo-waniliowe z morelami, delikatne i pyszne, na co dzień, proste w przygotowaniu. To ciasto, na które znajdziecie czas i ochotę, zawsze. Zbliża się sezon wielkimi krokami, z pewnością na bazie tego ciasta przygotuję ciasto z truskawkami, borówkami czy śliwkami. Pokruszcie na wierzch kruszonkę, np. z dodatkiem wiórków kokosowych lub tartych orzechów czy migdałów, będzie pysznie!

Smacznego do kawy, herbaty, w dobrym towarzystwie – miłego weekendu:)

Składniki (moja blaszka o wymiarach: 20×22):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego Bakoma albo greckiego
  • 3 jaja
  • ¾ szklanki oleju
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego, zamiennie biały
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 morele
  • pół łyżeczki pasty waniliowej lub aromatu
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie ciasta:

  1. W głębszej misce utrzyjcie trzepaczką (lub mikserem, ja wybrałam trzepaczkę) jaja, jogurt, cukier i olej.
  2. Dodajcie powoli mąkę, proszek do pieczenia, pastę waniliową, utrzyjcie, by nie było grudek.
  3. Morele kroję na pół, przekręcam w przeciwnym kierunku obie połówki, wyjmuję pestkę, kroję na cztery.
  4. Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie ciasto, ułóżcie na nie pokrojone morele.
  5. Pieczcie w temp. 180C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
  6. Ciasto posypuję cukrem pudrem. Gotowe, smaczne, czeka na wielbicieli! 🙂

Jedna odpowiedź do “Ciasto jogurtowo-waniliowe z morelami”

Skomentuj Karolina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *