Dziś u mnie rozpoczęcie na słodko weekendu – proste ciasto bez miksera z soczystymi morelami.
Dla wygodnych i niecierpliwych, ciasto w chwilę, bardzo smaczne, które można dowolnie modyfikować, np. dodając kakao, wiórki kokosowe lub ulubione inne owoce, nawet mrożone.
Ciasto jogurtowo-waniliowe z morelami, delikatne i pyszne, na co dzień, proste w przygotowaniu. To ciasto, na które znajdziecie czas i ochotę, zawsze. Zbliża się sezon wielkimi krokami, z pewnością na bazie tego ciasta przygotuję ciasto z truskawkami, borówkami czy śliwkami. Pokruszcie na wierzch kruszonkę, np. z dodatkiem wiórków kokosowych lub tartych orzechów czy migdałów, będzie pysznie!
Smacznego do kawy, herbaty, w dobrym towarzystwie – miłego weekendu:)
Składniki (moja blaszka o wymiarach: 20×22):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g gęstego jogurtu naturalnego Bakoma albo greckiego
- 3 jaja
- ¾ szklanki oleju
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego, zamiennie biały
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 morele
- pół łyżeczki pasty waniliowej lub aromatu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie ciasta:
- W głębszej misce utrzyjcie trzepaczką (lub mikserem, ja wybrałam trzepaczkę) jaja, jogurt, cukier i olej.
- Dodajcie powoli mąkę, proszek do pieczenia, pastę waniliową, utrzyjcie, by nie było grudek.
- Morele kroję na pół, przekręcam w przeciwnym kierunku obie połówki, wyjmuję pestkę, kroję na cztery.
- Blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia i wlejcie ciasto, ułóżcie na nie pokrojone morele.
- Pieczcie w temp. 180C przez 45 minut na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Przed wyjęciem sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
- Ciasto posypuję cukrem pudrem. Gotowe, smaczne, czeka na wielbicieli! 🙂
Jakie pyszniutkie i ładne 😉