Ciasto kakaowe z kandyzowaną skórką pomarańczową

Dziś kolejne ekspresowe ciasto, bez miksera, bez wysiłku, pyszne i aromatyczne. Ciasto kakaowe z kandyzowaną skórką pomarańczową to ciasto, do którego możecie dodać inne kandyzowane owoce, świeże lub mrożone (bez uprzedniego rozmrażania), bakalie, posiekane orzechy. Będzie pysznie! Zachęcam do wypieków 🙂

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2 jajka, u mnie XL
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Tortownica o średnicy 20 cm (lub keksówka o wym.: 30 x 11 cm).

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Wybieram grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

W misce łącze rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Dodaję mokre, mieszam do połączenia. Dodaję skórkę pomarańczową.

Tortownicę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się przykleja). Ciasto wlewam do tortownicy, wyrównuję. Piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 45-50 min., do suchego patyczka.

Wystudzone dekoruję polewą czekoladową.

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 2 czubate łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru

Rozpuszczam masło, wlewam mleko, mieszam, dosypuję cukier i kakao. Mieszam rózgą do połączenia i zgęstnienia, zdejmuję z ognia, równomiernie polewam wystudzone ciasto.

Smacznego 😉

5 odpowiedzi do “Ciasto kakaowe z kandyzowaną skórką pomarańczową”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.