Ciasto kakaowe z wanilią bez miksera

Ciasto kakaowe z ekstraktem z wanilii z dodatkiem powideł śliwkowych, z polewą… bez miksera. Idealne i szybkie ciasto do popołudniowej kawy. Taki murzynek, dodatkowo upieczony w formie do babki, świetnie się prezentuje. Można oblać polewą ciemną lub białą, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

U mnie gorzka czekolada 100 g roztopiona i połączona z 60 ml ciepłej śmietanki 18% (tłustsze też będą ok). Możecie roztopić 100 g czekolady z 2 łyżkami masła. Na polewę posypałam posypkę o smaku czekoladowym.

Ciasto kakaowe z wanilią

SKŁADNIKI:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżka dobrego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 jaja roztrzepane widelcem
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii bourbon
  • 250 g powideł śliwkowych
  • 90 g oleju

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

Nagrzewam piekarnik do temp. 180 st. C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

W większej misce mieszam wszystkie suche składniki, robię to kuchenną trzepaczką. Dodaję mokre składniki, mieszam do połączenia.

Formę wykładam papierem do pieczenia lub smaruję masłem i posypuję bułką tartą (w zależności od formy, w babce sprawdzi się nr 2), wylewam ciasto, wyrównuję. Można użyć formy silikonowej, wtedy nie smarujemy jej niczym.

Tak przygotowane ciasto piekę ok. 55 minut do suchego patyczka. Wybieram środkową półkę piekarnika. Studzę na blacie w formie, wyjmuję zimne, dekoruję i kroję.

Smacznego 😉

Zasmakuj Kuchni

4 odpowiedzi do “Ciasto kakaowe z wanilią bez miksera”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.