Pyszne ciasto z dodatkiem kakao i winogron. Ciasto dodatkowo wzbogacają śliwki, dżem oraz kruszonka. Proste i smaczne ciasto, którego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, za to relaks niech trwa… 😉 Smacznego 😉
Składniki:
- 400 g zielonych bezpestkowych winogron
- ok. 10 sztuk żółtych śliwek
- 4 jajka
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło 200 g
- kilka łyżek dżemu śliwkowego lub jagodowego
- aromat migdałowy
- masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Z białek ubić sztywną pianę, dodać powoli cukier puder, żółtka ciągle mieszając.
Owoce umyć, osuszyć, kroić na połówki.
Masło roztopić w rondelku, wystudzić.
Do miski, w której mamy wcześniej ubite białka z cukrem pudrem i żółtkami dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dolewać powoli wystudzone masło wraz z aromatem migdałowym. Ciągle mieszamy.
Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wlewamy połowę ciasta, układamy gdzieniegdzie dookoła po łyżeczce dżemu z węgierek bądź jagód, polewamy na to resztę ciasta. Zapiekamy 10 minut w piekarniku w temp. 180C.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wciskamy w nie nasze połówki owoców tak by zakryły nasze ciasto, posypujemy kruszonką (jeśli nie macie może być bez – smakuje równie pysznie). Pieczemy około 55 min. w temp. 180C.
Smacznego!:)