Ciasto kakaowe z winogronami i kruszonką

Pyszne ciasto z dodatkiem kakao i winogron. Ciasto dodatkowo wzbogacają śliwki, dżem oraz kruszonka. Proste i smaczne ciasto, którego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, za to relaks niech trwa… 😉 Smacznego 😉

Składniki:

  • 400 g zielonych bezpestkowych winogron
  • ok. 10 sztuk żółtych śliwek
  • 4 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło 200 g
  • kilka łyżek dżemu śliwkowego lub jagodowego
  • aromat migdałowy
  • masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

Z białek ubić sztywną pianę, dodać powoli cukier puder, żółtka ciągle mieszając.

Owoce umyć, osuszyć, kroić na połówki.

Masło roztopić w rondelku, wystudzić.

Do miski, w której mamy wcześniej ubite białka z cukrem pudrem i żółtkami dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dolewać powoli wystudzone masło wraz z aromatem migdałowym. Ciągle mieszamy.

Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, wlewamy połowę ciasta, układamy gdzieniegdzie dookoła po łyżeczce dżemu z węgierek bądź jagód, polewamy na to resztę ciasta. Zapiekamy 10 minut w piekarniku w temp. 180C.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wciskamy w nie nasze połówki owoców tak by zakryły nasze ciasto, posypujemy kruszonką (jeśli nie macie może być bez – smakuje równie pysznie). Pieczemy około 55 min. w temp. 180C.

Smacznego!:)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.