Ciasto kakaowe ze śliwkami

Ciasto kakaowe ze śliwkami, proste, szybkie, bez miksera, które wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. To idealne i pyszne ciasto do popołudniowej kawy, aromatycznej herbaty lub kubka kakao. Możesz do niego dodać dowolne owoce, nawet te mrożone.

Ciasto kakaowe ze śliwkami


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 spore śliwki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 2 średnie jaja
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • cukier puder do oprószenia ciasta lub polewa czekoladowa

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.
Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości użytej formy, mocy i rodzaju piekarnika.


PRZYGOTOWANIE:

Do miski przesiewam suche składniki. Dodaję mokre składniki, mieszam trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.

Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam do niej ciasto. Wtykam równomiernie posiekane na cząstki śliwki.

Ciasto piekę w keksówce w temp. 180 st. C (ustawiam program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) przez ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. Można polać lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową.

Smacznego.

2 odpowiedzi do “Ciasto kakaowe ze śliwkami”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.