Ciasto kakaowo-kukurydziane

Ciasto z mąki kukurydzianej z dodatkiem kakao, niezbyt słodkie, pachnące wanilią, bez miksera, proste, szybkie i zawsze wychodzi. Tak mogę je opisać;-) Ciasto z dodatkiem jogurtu naturalnego, kilka podstawowych, prostych składników i jest. Wystudzone można udekorować polewą z białej lub gorzkiej czekolady, polać lukrem albo posypać cukrem pudrem. U mnie ekspresowa wersja z cukrem pudrem. Zapraszam po przepis 😉

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub opakowanie cukru z wanilią

UWAGI DO PRZEPISU:

Wszystkie składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Moja keksówka jest o wymiarach 30 x 11 cm, można upiec w mniejszej.

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Ustawiam program: grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

W misce mieszam rózgą wszystkie składniki oprócz mąki. Gdy się połączą wsypuję mąkę kukurydzianą.

Keksówkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się przykleja).

Wlewam ciasto do formy, piekę ok. 40 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe studzę i dekoruję wedle uznania.

SMACZNEGO 😉

Zasmakuj Kuchni

Jedna odpowiedź do “Ciasto kakaowo-kukurydziane”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.