Ciasto kawowe

Połączenie moich ulubionych rarytasów, tj. kawy i domowego ciasta. Nie ma nic lepszego niż własny słodki wypiek powstający w domowym zaciszu. Mamy kontrolę nad składnikami, ilością słodyczy i dodatków.

W kuchni ciężko się opanować i trudno nie zgadnąć jakie ciasto właśnie jest w piekarniku… 🙂 Robię je po raz drugi, przepis na blogu po raz pierwszy, postanowiłam się podzielić. Jest ekspresowe, na jedną keksówkę, a radości i aromatów masa!

Ciasto z kawą, aromatyczne, pachnące wanilią… No ciężko odmówić, moi drodzy:) Dla rozpusty można polać je dodatkowo roztopioną czekoladą wymieszaną ze śmietanką 30%.

Ciasto kawowe

Ciasto kawowe to moja kolejna szybka propozycja na ciasto na jedną keksówkę, bez miksera – idealna do popołudniowego latte macchiato! Polecam!

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • łyżeczka aromatu waniliowego

Uwagi do przepisu:

Składniki w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Ciasto piekłam w keksówce o wymiarach górnych 30 x 11 cm.
Cukier trzcinowy możecie zastąpić białym.
Zamiast mleka można dać maślankę. Wtedy nie podgrzewamy.

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam przesianą mąkę z resztą suchych składników (bez dodawania kawy).

Mleko podgrzewam i rozpuszczam w nim 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, odkładam na bok, studzę.

Mokre składniki mieszam rózgą kuchenną do połączenia, wlewam do suchych składników i mieszam do połączenia.

Ciasto wlewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Studzę, kroję i podaję. Smacznego 🙂

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.