Połączenie moich ulubionych rarytasów, tj. kawy i domowego ciasta. Nie ma nic lepszego niż własny słodki wypiek powstający w domowym zaciszu. Mamy kontrolę nad składnikami, ilością słodyczy i dodatków.
W kuchni ciężko się opanować i trudno nie zgadnąć jakie ciasto właśnie jest w piekarniku… 🙂 Robię je po raz drugi, przepis na blogu po raz pierwszy, postanowiłam się podzielić. Jest ekspresowe, na jedną keksówkę, a radości i aromatów masa!
Ciasto z kawą, aromatyczne, pachnące wanilią… No ciężko odmówić, moi drodzy:) Dla rozpusty można polać je dodatkowo roztopioną czekoladą wymieszaną ze śmietanką 30%.
Ciasto kawowe
Ciasto kawowe to moja kolejna szybka propozycja na ciasto na jedną keksówkę, bez miksera – idealna do popołudniowego latte macchiato! Polecam!
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- opakowanie cukru z wanilią
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- łyżeczka aromatu waniliowego
Uwagi do przepisu:
Składniki w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Ciasto piekłam w keksówce o wymiarach górnych 30 x 11 cm.
Cukier trzcinowy możecie zastąpić białym.
Zamiast mleka można dać maślankę. Wtedy nie podgrzewamy.
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam przesianą mąkę z resztą suchych składników (bez dodawania kawy).
Mleko podgrzewam i rozpuszczam w nim 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, odkładam na bok, studzę.
Mokre składniki mieszam rózgą kuchenną do połączenia, wlewam do suchych składników i mieszam do połączenia.
Ciasto wlewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 50 minut do suchego patyczka. Studzę, kroję i podaję. Smacznego 🙂
Mleko do zagotowania? Czy nie koniecznie?
Agnieszko – mleko wystarczy podgrzać, by rozpuścić kawę, nie musisz go doprowadzać do wrzenia.
Czy można dodać jakieś owoce? Np pokrojony banan lub jabłko?
Tak 🙂