Ciasto kokosowe z dżemem

Ciasto na jedną keksówkę, bez miksera. Pachnie kokosami, delikatnie skórką z cytryny, wilgotne dzięki dodaniu dżemu z pomarańczy. Bardzo aromatyczne ciasto, które szybko znika ze stołu. I dobrze, jest łatwe w przygotowaniu, smakuje i jest domowe a takie smakują nam najbardziej.

Dziś ciasto kokosowe z dżemem pomarańczowym, delikatne, polecam na każdy deser, szczególnie gdy zaskoczą Was goście, jest naprawdę szybkie, a składniki zazwyczaj są w domu.

Ciasto na wiele sposobów 😉 Zamiast wiórków można użyć tartych orzechów, rodzynek, migdałów, dodać kakao, skórkę otartą z pomarańczy lub dowolny aromat zapachowy, np. migdałowy czy rumowy, nie mówiąc już o rodzajach dżemów, polecam! Zapraszam na moje ciasto póki jeszcze jest 😉

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • poł szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka maślanki
  • słoik dżemu pomarańczowego, wiśniowego, truskawkowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • do ozdoby: lukier lub polewa czekoladowa, bakalie

Przygotowanie:

W misce mieszam suche składniki, następnie po kolei dodaję mokre. Mieszam kuchenną trzepaczką, jak będą lekkie grudki nic się nie stanie.

Piekę w temp. 175 C przez 45 minut lub do suchego patyczka. Bez termoobiegu grzaniem góra plus dół.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.