Ciasto kokosowe z jabłkami i polewą

Ciasto przygotowane na urodziny kogoś bliskiego – jak zawsze z pomysłem, szczerością i sercem. Prosto, smacznie, elegancko..  dużo się dzieje… Nie mogło być inaczej! Uwzględniona w nim słodycz, aromat kokosa, smak czekolady i owoce zostały docenione 😉 Nic tylko parzyć kawę i zacząć (w naszym przypadku urodzinową) celebrację 😉 Ciasto zaserwowane licznym gościom przy widoku pięknego Kampinosu za oknem, weekendowego lenistwa i zabawnych opowieści . W tle kominek, muzyka i dziecięcy śmiech – no kocham takie wypady! Wracasz naładowany, szczęśliwy, najedzony, zaspokojony (towarzystwem, widokiem, atmosferą) polecam każdemu 😉

Smacznego!

Ciasto kokosowe z jabłkami i polewą czekoladową

SKŁADNIKI:

  • 350 g mąki pszennej
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 2 jaja roztrzepane widelcem
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g dżemu jabłkowego (u mnie domowe jabłka na szarlotkę) z kawałkami owoców
  • 90 g oleju

Uwagi do przepisu:

  • Składniki mam w temp. pokojowej.
  • Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

Nagrzać piekarnik do temp. 180°C – grzałka góra plus dół, bez termoobiegu.

W większej misce mieszamy wszystkie suche składniki, robię to drewnianą łyżką.

W drugiej misce łączymy mokre składniki – roztrzepujemy najpierw jajka, a do nich dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszając je cały czas łyżką lub końcówką trzepaczką od miksera.

Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem, wylewamy ciasto, lekko wyrównujemy.

Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 60 minut do suchego patyczka. Studzimy, dekorujemy i podajemy. Ja udekorowałam je czekoladową gorzką polewą. Gotowe! 🙂

2 odpowiedzi do “Ciasto kokosowe z jabłkami i polewą”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.