Ciasto kokosowe

Ciasto bez miksera, na jedną keksówkę, proste, szybkie, smaczne. Dla miłośników wiórków kokosowych. Do kawy idealne! U nas znika bardzo szybko, jeśli jakimś cudem zostaje – zamrażam wyjmując kiedy najdzie ochota. SMACZNEGO 🙂

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka maślanki lub mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • łyżeczka aromatu śmietankowego

Uwagi do przepisu:

  • Przepis jest na keksówkę o wyższych wymiarach 30 x 11 cm.
  • Składniki mam w temp. pokojowej.
  • Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia kuchenną rózgą.

Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Piekę grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 55 minut. Sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest gotowe. Jeśli nóż wychodzi suchy wyjmuję je z piekarnika.

Gotowe ciasto wyjmuję z piekarnika, studzę w formie na blacie. Posypuję cukrem pudrem. Kroję, podaję. Smacznego 😉

 

4 odpowiedzi do “Ciasto kokosowe”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.