CIASTO KRUCHE Z DŻEMEM

Ciasto kruche z dżemem lub owocami (świeżymi, mrożonymi, z puszki) to zawsze dobry wybór na deser do kawy, kakao lub aromatycznej herbaty. Polecam Wam sprawdzony przepis na ciasto kruche, które wykonacie w chwilę. Maślane, kruche, słodkie, smaczne. Na kruche ciasta w moim domu zawsze są chętni 😉 ciasto bowiem znika w oka mgnieniu do weekendowej, rodzinnej kawy.

Kruche ciasto z dżemem


SKŁADNIKI:

  • 315 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 100 g cukru
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia – 10-12 g
  • opakowanie cukru z wanilią – 32 g
  • 1 średnie jajko
  • szczypta soli
  • 250 g dowolnego dżemu, u mnie brzoskwiniowy

Uwagi do przepisu:

Przepis jest na formę o wymiarach 20 x 25 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Dżem możecie zastąpić innym, np. ciemnym, dla kontrastu albo użyć świeżych owoców, np. posiekanych moreli, śliwek, jabłek, brzoskwiń.


PRZYGOTOWANIE:

W większej misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki (tj. mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i sól). Dodaję jajko oraz zimne, posiekane drobno masło. Wyrabiam szybko na gładkie ciasto, robię to dłońmi.

Z ciasta formuję kulę, lekko spłaszczam ją i owijam w folię spożywczą. Wkładam na 30 minut do lodówki.

W tym czasie szykuję formę. Smaruję ją masłem i wylepiam ugniecionym wcześniej papierem do pieczenia (łatwiej się układa i przykleja).

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Po 30 minutach wyciągam ciasto z lodówki, dzielę na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Większą część ciasta rwę na kawałki i oblepiam nim formę. Smaruję równomiernie dżemem. Na to wysypuję resztę porwanego na kawałki ciasta, na koniec lekko uklepuję.

Ciasto piekę przez 35-45 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe od razu wyjmuję z piekarnika, studzę, posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Zasmakuj Kuchni

18 odpowiedzi na “CIASTO KRUCHE Z DŻEMEM”

  1. Pyszne ciasto 😉 ja dodaję beze lub budyniową piankę. U Pani też takie znalazłam. Ciekawy przepis 🙂

  2. Dziś zrobione, połowa zjedzona:) zrobiłam z marmoladą….Idealne kruche ciasto na niedużą blaszkę.
    Dziekuje:)
    Dominika

    1. Małgorzato,
      nie zrobiłaś nic źle – ciasto kruche tylko nieznacznie rośnie podczas pieczenia. Jak na zdjęciach:)

Skomentuj Małgorzata Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *