Polecam przepis na jedno z najlepszych ciast z owocami, które przygotujecie przez cały rok, z łatwo dostępnych składników, a owoce zamienicie na dowolne ulubione, sezonowe. Ciasto kruche z morelami smakuje wyjątkowo, jest delikatne i pyszne. Słodki, kruchy spód przełamany lekko kwaśnymi morelami jest idealną propozycją do popołudniowej kawy lub kubka aromatycznej herbaty. Ciasto kruche przygotujesz także ze świeżymi śliwkami, brzoskwiniami, truskawkami, jabłkami, jagodami, dowolnymi owocami z puszki, a nawet z ulubionym dżemem.
Ciasto kruche z morelami
SKŁADNIKI:
- 315 g mąki pszennej
- 420 g moreli
- 200 g masła, zimnego
- 100 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia – 10 g
- 30 g cukru z wanilią
- 1 średnie jajko
- szczypta soli
Uwagi do przepisu:
Przepis jest na formę o wymiarach 20 x 25 cm.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do przepisu wybieram owoce niezbyt słodkie, nieco twardawe, które idealnie komponują się ze słodkim, kruchym ciastem.
PRZYGOTOWANIE:
W większej misce mieszam ze sobą wszystkie suche składniki (tj. mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i szczyptę soli). Dodaję jajko oraz zimne, posiekane drobno masło. Wyrabiam szybko na gładkie ciasto, robię to dłońmi.
Z ciasta formuję kulę, lekko spłaszczam ją i owijam w folię spożywczą. Wkładam na 30 minut do lodówki.
W tym czasie szykuję formę. Smaruję ją masłem i wylepiam ugniecionym wcześniej papierem do pieczenia (łatwiej się układa i przykleja). Można pominąć smarowanie formy masłem a pognieciony papier zwilżyć wodą, dzięki czemu ładnie wypełni formę.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Morele myję, pozbawiam pestek i siekam na nieduże kawałki.
Po 30 minutach wyciągam ciasto z lodówki, dzielę na dwie części, jedną nieco większą od drugiej, przeznaczam je na spód. Większą część ciasta rwę na kawałki i oblepiam nim dno formy. Układam równomiernie posiekane morele. Na wierzch rwę resztę ciasta, nie przykrywa całych owoców, lekko uklepuję.
Ciasto kruche z morelami piekę przez ok. 45 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe od razu wyjmuję z piekarnika, studzę, posypuję cukrem pudrem.
Smacznego 😉
Jeśli lubisz ciasta kruche oraz te z morelami to polecam Ci mój sprawdzony przepis na ciasto kruche ze śliwkami oraz ciasto z morelami.
Wspaniały przepis. Czy mogę dodać mrożone owoce?
Dziękuję 🙂 Jak najbardziej tak, wcześniej owoców nie rozmrażamy.
Powodzenia!
To ciasto smakuje jeszcze lepiej niż wygląda… 🙂
Dziękuję 🙂