CIASTO KUKURYDZIANE ZE ŚLIWKAMI

Bez miksera, bez oleju, bez białej mąki – dziś ciasto kukurydziane na maślance z dodatkiem pysznych posiekanych śliwek. Ciasto pięknie wyrasta, cudnie pachnie i nieziemsko smakuje, polecam, bo jest szybkie, smaczne i można je przygotować na kilka sposobów. Do ciasta kukurydzianego możecie dodać inne owoce, np. borówki, truskawki lub jabłka. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem, podaję z radością domownikom i gościom 😉 Zapraszam na ciasto kukurydziane ze śliwkami!

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka
  • 4 śliwki
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Przepis jest na jedną keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm.
Do ciasta możecie dodać zwykłego cukru lub cukru wanilinowego.
Zamiast aromatu możecie dodać sok z 1/2 cytryny + skórkę otartą z 1 cytryny.


PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam rózgą kuchenną całe jajka z cukrem. Dodaję maślankę, proszek do pieczenia, aromat i mąkę, mieszam krótko do połączenia.

Śliwki myje, pozbawiam pestek, kroję w kostkę.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Kawałek papieru do pieczenia gniotę i moczę pod bieżącą wodą, dzięki temu łatwiej przywiera do formy, której nie muszę niczym smarować. Wykładam keksówkę papierem do pieczenia, wylewam ciasto, na wierzch układam posiekane śliwki, lekko wtykam je w ciasto.

Ciasto kukurydziane ze śliwkami piekę na środkowej półce piekarnika przez 45-50 minut.

Gotowe posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

8 odpowiedzi do “CIASTO KUKURYDZIANE ZE ŚLIWKAMI”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.